Guldsmed lägger av efter ny stöld

Den största kuppen mot butiken var droppen. Guldsmeden Thomas Bern har tappat sugen och lägger ner i sommar.
Hultsfred • Publicerad 21 maj 2014
Inget guld kvar i montrarna och nu har Thomas Bern fått nog. Foto: Tommy Nilsson
Inget guld kvar i montrarna och nu har Thomas Bern fått nog. Foto: Tommy NilssonFoto: Tommy Nilsson

När guld för ett bruttovärde på drygt 300 000 kronor stals ur butiken under måndagseftermiddagen, var det tredje gången på två och ett halvt år som Berns Guld i Virserum drabbades. I september 2011 stoppade pansarglaset förövarna från att komma in. I maj 2012 kördes entrédörren sönder med hjälp av en bil men skadegörelsens kostnad överträffade då det stulnas värde.

– Innan dess hade det inte varit några tillbud alls sedan företaget bildades 1907, säger han. Men det har blivit en annan tid nu. Guldsmedsaffärer är hårdare utsatta sedan många banker slutat med kontanter. Jag har pratat med många kollegor som drabbats och antingen har de ångest eller tänker lägga av.

– Själv tänker jag inte köpa in något mer guld nu. Jag fasar ut min verksamhet den kommande tiden. Nu lägger jag ner. Det här var droppen.

Under måndagens kupp mot butiken försvann i princip allt guld. Thomas Bern skulle som vanligt plocka ut guldet ur kassaskåpet i butikens bakre regioner och placera det i montrarna. Men han fick kunder mitt i arbetet och lämnade kassaskåpsdörren öppen.

– Jag var bara ute i butiken några minuter men när jag kom tillbaka var guldet borta, säger han. De hade lämnat kvar mitt pass men också stulit mobiltelefonen som låg på ett bord i närheten.

Tjuvarna tog sig in genom bakdörren och måste ha jobbat tyst och effektivt; Thomas Bern varken såg eller hörde något.

– Tyvärr var min hund också ute i butiken annars hade han säkert reagerat, säger han. Å andra sidan var det kanske lika bra att jag inte mötte tjuvarna. De lämnade en sten intill kassaskåpet som kanske var tänkt att använda som vapen om de stötte på problem.

Polisen har gjort tekniska undersökningar på brottsplatsen och har en del att jobba med. Det finns vittnen som har sett tre män, som bar på kassar, lämna guldsmedsaffärens bakgård vid tiden för stölden. Flera bilar har pekats ut som mystiska.

– Vi är tacksamma för alla uppgifter som kan föra utredningen vidare, säger Peter Karlsson, polisens utredningsledare.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.