Fyra miljoner ska sparas inom skolan

Drygt fyra miljoner ska, enligt förslag till beslut, sparas in i barn- och utbildningsnämnden.
Nu har en konsekvensanalys för nedskärningarna jobbats fram.
Hultsfred • Publicerad 22 november 2010

Konsekvensanalysen försöker ringa in de risker som går att genomskåda i nuläget samt de åtgärder som skulle behöva vidtas. Cynthia Strömberg, biträdande barn- och utbildningschef, har granskat samtliga poster som det ska dras in pengar på i nästa års budget.

Alltifrån vaktmästeri till skolsköterska och gymnasiechef drabbas av nedskärningarna.

Det som det ska dras in mest pengar på är elevassistenter och där handlar det om hela 1,3 miljoner.

"Idag finns 28 personer på dessa tjänster. Nästan alla har en tjänstgöringsgrad på 0,75 eller mindre. Besparingen innebär 3,5 tjänster och sannolikt 5-6 personer" står det i analysen.

Riskerna som tas upp är att elever med särskilda behov drabbas och att pedagoger får ägna sig mer åt omsorgsuppdraget, vilket gör att en hel undervisningsgrupp kan påverkas. Dock tas även möjligheter upp. Att det skulle kunna generera nya möjligheter att stödja elever och att det kan minska övertron på att en elevassistent löser allt.

Mer saker som föreslås i analysen är att Audioteket läggs på is och från höstterminen 2011 minskas skolsköterskeorganisationen med 0,5 tjänst.

I barnomsorgen ska närmare 400 000 dras in. Där finns det dock ingen lösning för tillfället.

"Kan ej göras i nuläget. Besparingen är oförmedlad." skriver man.

Bland förslagen som finns på hur besparingen ska genomföras nämns mindre följsamma öppettider, lägre personaltäthet och ta bort resursteamen. Även inom gymnasiets rektorsområde, där 500 000 ska sparas in, finns det frågetecken om vad som det ska dras in på. Det står klart att det inte kan göras i nuläget, men förslagen för framtiden är samläsningsgrupper, färre valmöjligheter för eleverna och låta bli att starta upp kyl och värmepump till höstterminen 2011.

Johnny Larsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.