För lite över till investeringar

Skatteutjämningspengarna på 14 miljoner ser ut att rädda kommunens budget för 2014. Ramarna presenterades för fullmäktige och ett plus är utgångsläget.
Hultsfred • Publicerad 29 januari 2013

Enligt ekonomichefen Mats Stenströms beräkningar hamnar man i nuläget på ett överskott på 1,2 miljoner kronor.

– Jag tycker att det är alldeles för litet, säger han. Jag hoppas att politikerna har större ambitioner för att skapa utrymme för investeringar. Det övergripande målet är enligt våra riktlinjer att skapa överskott på två procent av totala budgeten, i det här fallet drygt 14 miljoner kronor.

– Men vi är bara i budgetprocessens linda för 2014. Det finns gott om tid att korrigera fram till juni.

Redan nu står det klart att budgeten kommer att bantas i dubbla steg, med cirka 7,7 miljoner kronor, enligt den så kallade demografimodellen som infördes för ett par år sedan. Den innebär dels en generell nedskärning med cirka en procent för alla verksamheter, relaterat till en förväntad befolkningsminskning men också en ”kundrelaterad” minskning. Denna slår hårdast mot gymnasiet då ungdomskullarna minskar.

– Gymnasiet tappar cirka 7,5 miljoner kronor 2014 och 2015, säger Mats Stenström.

Han är glad över att regeringen slutligen bestämde sig för att göra om skatteutjämningssystemet.

– Det ger oss nästan 14 miljoner extra 2014. Men vi får ingen kompensation för övriga år vi fått för litet. Det är närmare 70 miljoner kronor sedan 2008.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.