Fluffins sålde muffins

Julmarknaderna avlöste varandra hela helgen och på Blåbärskullen i Mörlunda var det inget undantag. Hela lördagseftermiddagen vigdes åt hantverk och julmys och försäljarna sålde varor som lockade spekulanter till nya julklappsköp.
Hultsfred • Publicerad 29 november 2010
Michaela Brock, Emmy Haag, Ida Steen och Anna Danielsson är Fluffens UF som satsar alla sina kort på muffins av alla de sorter.
Michaela Brock, Emmy Haag, Ida Steen och Anna Danielsson är Fluffens UF som satsar alla sina kort på muffins av alla de sorter.Foto: Camilla Ärleskog

I en av stugorna satt förutom en av Vuxenskolans skickligare kursledare Lena Larsson med bollkuddar och smycken även fyra treårselever från Hultsfreds Gymnasium som var på plats med sitt ungdomsföretag Fluffens UF.

– Vi har valt att satsa på muffins. Först var tanken att vi skulle göra tygpåsar men vi kom fram till att det skulle vara roligare att baka så idag både säljer vi av våra muffins samt den receptbok med muffins som vi tryckt upp i 200 exemplar, berättade Michaela Brock.

Tillsammans med Emmy Haag, Ida Steen och Anna Danielsson har hon såväl komponerat egna recept som gjort smärre förändringar i redan befintliga ute på marknaden.

– Så nu passar vi på att stå med på tre julmarknader den här helgen så vi når ut till allmänheten, menade Ida Steen.

Samtidigt satt Lena Larsson o njöt av värmen från den sprakande brasan. Hon tillverkade bollkuddar, ett hantverk främst männen sysselsatte sig med i krigstider.

– Det är ett riktigt gammalt hantverk och resultaten blir väldigt vackra, sa Lena och visade på ett flertal kuddar både med o utan fransar, typiska med sina bollstrukturer.

Men på Blåbärskullen fanns mycket mer än så. Halmslöjd, dörrkransar, trähantverk, julgranar och egenhändigt tillverkad ringblomssalva och läppcerat för att nämna något.

Att snön dessutom låg över nejderna gjorde hela Julmarknaden stämningsfull och många passade på att äta knäckäpplen, lussekatter eller ta en mugg med värmande glögg.

Och för de som ville aktivera sig en aning gick det bra att gå en tipspromenad eller delta i LRF:s halmbalskastning med högaffel.

Camilla Ärleskog
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.