Elever uppmanas polisanmäla hot

Hultsfreds Bostäders ordförande Bo Bergman (S) beklagar att livssituationen för unga kvinnor i bostadsområdet Stålhagen kan vara tuff och otrygg.
Hultsfred • Publicerad 26 oktober 2010

I måndagens OT berättade tre tjejer på rockgymnasiet Gyro bland annat att de utsatts för sexuella trakasserier, glåpord, och förföljelse.

– Många unga killar i området har en tuff attityd har jag förstått men det är en ingen ursäkt, säger han. Varje gång tjejerna utsätts för sådana här saker, måste de göra en polisanmälan. Vi som bostadsbolag kan inte gå in agera ordningsmakt när det finns uppenbara misstankar om brott, som i de här fallen.

Bo Bergman påpekar att bostadsbolaget däremot kan medverka till att skapa miljöer som förebygger brottslighet.

– Det kan till exempel handla om så enkla saker att ordna belysning på strategiska platser som promenadstråk till och från skolan.

När det gäller fakturorna som skickats ut av bostadsbolagets administration till tolv av gymnasieelevernas föräldrar med anklagelser om förstörelse, tror Bo Bergman ska ses mera som en markering.

– Det finns inget styrelsebeslut bakom och för att kunna kräva ut pengar måste det bevisas vilka som är skyldiga. Samtidigt vet jag att det varit problem med skadegörelse i många år.

– Kanske borde eleverna ha en viss tillsyn av någon "mamma" eller "pappa". Migrationsverket, som en part i det hela, borde också involveras i detta.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.