Dödsstöten nära för flygplatsen

Det ser dystert ut för Hultsfreds flygplats. Swedlines halverade trafik kan bli dödsstöten.
Hultsfred • Publicerad 28 mars 2006

Som Oskarshamns-Tidningen tidigare berättat genomgår flygbolaget en ekonomisk rekonstruktion för att sanera finanserna. Ett led i detta arbete är att spara 900 000 kronor på att dra ner antalet flygturer till en enda per dag mellan Hultsfred och Arlanda.

Turen mitt på dagen är indragen.

- Detta är mycket negativt för flygplatsen, säger flygplatsbolagets vd Sven Carlsson. Det är en ödesfråga som ifrågasätter om vi ska ha den kvar överhuvudtaget.

Sedan Vimmerby drog sig ur flygplatssamarbetet har också Hultsfreds kommun tvingats satsat mera pengar på flyget.

2006 är flygnotan 3,6 miljoner kronor.

- Vi ligger på gränsen nu, säger han. Det är stora kostnader i förhållande till vad vi får tillbaka, med tanke på antalet passagerare.

- Med bara en dagstur kommer siffrorna att sjunka ännu mera.

Sven Carlsson tror också att det blir svårt att hitta någon ersättare till Swedline till ett rimligt pris.

- Vi har blivit bortskämda med de fina SAAB 340-planen och det blir inte billigt att locka hit någon annan som erbjuder samma komfort och flera dagsturer.

- Det skulle nog inte gå utan att locka med ytterligare subventioner från vår sida.

Hultsfreds flygplatsbolag ska genomföra ett antal sammanträden om flygplatsens framtid de kommande veckorna och återkomma med ett beslut senare i vår.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.