”Det här får inte hända igen”

Riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) står tillsammans med tre lantbrukare i ett översvämmat majsfält. En syn han tänker se till att aldrig få se igen.
Hultsfred • Publicerad 13 juli 2012
Patrik Axelsson, Lennart Davidsson, Anders Andersson (KD) och Folke Pleijert ute på Folkes översvämmade majsfält.                 Foto: Karolina Ekström
Patrik Axelsson, Lennart Davidsson, Anders Andersson (KD) och Folke Pleijert ute på Folkes översvämmade majsfält. Foto: Karolina EkströmFoto: Karolina Ekström

Av de 600 ton majs på fältet räknar Folke Pleijert med att nära hälften är förstört. Översvämningarna har nått Mörlundaplattåns i vanliga fall bördiga odlingar.

– Det vi vallar och försöker rädda just nu är egentligen lagbrott. Vi får inte rensa och valla in så som vi gör nu för att rädda markerna, säger Lennart Davidsson.

– Just nu är det akuta insatser vi gör. Det här handlar inte om något långsiktigt arbete, säger Patrik Axelsson och Lennart Davidsson fyller i att panikåtgärderna inte håller särskilt länge. De är alla tre överens om att det inte skulle krävas några större insatser för att få bukt med problemen. En invallning av Emån kring Mörlunda skulle förändra mycket. Men myndigheterna sätter stopp då allt arbete kräver ett godkännande. Riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) är på plats och betraktar eländet och tänker ta upp en diskussion. Han hoppas nå ett beslut som kommer förhindra den här typen av extrema översvämningar i framtiden.

– Vi måste lyfta det här till berörda myndigheter så som länsstyrelsen. Företag riskerar ju sina inkomster, säger Anders Andersson och fortsätter:

– En vettig invallning som långsiktig lösning måste göras annars kommer de annars fina möjligheterna till lantbruk försvinna här. För Patrik Axelsson är de vattenfyllda fälten den fjärde översvämningen på tio år. Något som varken han, Lennart Davidsson eller Folke Pleijert tänker acceptera.

– Det är en otroligt omständlig process, man får ju inte peta på någonting, säger Folke Pleijert.

Lennart Davidsson är entreprenör samt sitter själv med i kommunens miljö- och byggnadsnämnd och konstaterar att det som just nu händer i Mörlunda inte bara är ett lokalt bekymmer.

– Allt det sura vattnet kommer senare att rinna ut i Östersjön och är långt ifrån miljövänligt. I nuläget kan ingen av lantbrukarna uppskatta hur stora summor pengar det handlar om men det är en stor förlust.

– Det här kommer att kännas av, det är säkert, säger Patrik Axelsson som själv bara kunde skörda 30 procent av odlingen 2003.

Karolina Ekström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.