Chef vill slopa lärarnas lov

Barn- och utbildningschefen Cynthia Strömberg planerar att plocka bort lärarnas ledighet på skolloven för att göra undervisningen effektivare.
Hultsfred • Publicerad 19 juni 2012
Foto: 

– Min ambition är att alla lärare ska gå över till vanliga semestertjänster, säger hon. Jag anser att läraravtalet bygger på en gammalmodig tanke om vad skola är och hur vi arbetar.

Målsättningen med att omvandla lärartjänsterna till ”vanliga” jobb med semester är att lärarna ska tillbringa mera tid på jobbet, jobba färre antal timmar i veckan och delta mera i arbetslag.

– Den gamla föreställningen, jag och min klass, är överspelad, säger hon. I dag har vi ett nytt samhälle och en ny skola. Det nya sättet kräver att arbetslagen träffas och arbetar tillsammans. Det handlar om att vara flexibel med sin tid och om att använda varandras kompetenser.

– Då är det en fördel om alla är på plats samtidigt.

Förändringsmöjligheten har funnits sedan det centrala läraravtalet ändrades i april 2010. Bland de kommunala skolorna är det hittills Vena skola och grundsärskolan på Albäckskolan som nappat på konceptet.

Friskolan Prolympia i Virserum har haft semestertjänster sedan den startade sin verksamhet hösten 2010.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.