Butik för tre miljoner föreslås i Vena

Föreningen Landsbygdsmentorerna och flera hundra ortsbor föreslår att kommunen bygger en butik för tre miljoner kronor i Vena och sedan hyr ut den till en köpman.
Hultsfred • Publicerad 6 oktober 2010

Vena saknar sedan några veckor speceriaffär efter att den förre köpmannen gått i konkurs. Ett möte om ortens framtid och en eventuell butiks roll i utvecklingen samlade över 100 personer. Efter detta har en namnlista, med krav på en ny butik, skrivits på av hundratals personer och skickats till kommunen.

– I Hultsfreds kommuns serviceplan finns en butik i Vena med och befolkningen räknar med att denna ska finnas i fortsättningen också, berättar landsbygdsmentorn Stig Hellström.

Men eftersom den nyligen stängda butikens lokaler är undermåliga, har landsbygdsmentorerna samlat in en offert på 3,1 miljoner kronor från ett lokalt företag.

– Jag tror att det bästa och billigaste alternativet är att något kommunalt bolag äger och hyr ut butiken, menar Stig Hellström. Med en privat butiksägare, krävs troligen ett stort kommunalt startbidrag och kommunalborgen.

Stig Hellström tror att en ny butik, med rätt sortiment, skulle kunna få fart på inflyttningen till Vena.

– Om det finns service kommer unga familjer att vilja flytta in. Detta är avgörande för ortens fortsatta utveckling.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.