Riskfylld släckning vid brand på spånskivefabrik

Hultsfred Artikeln publicerades

Strax innan klockan 13 på lördagen åkte räddningstjänsten ut på ett larm till Ikea industry boards i nordvästra Hultsfred. Där ska en brand ha startat i en kvarn som används för att mala spånskivor.

– Vi har fått kontroll på elden och håller på att spola vatten just nu. Det ligger små högar med spån som det kan glöda i inne i rörledningarna som går ut från kvarnen, säger Leif Viberg Eriksson på räddningstjänsten i Hultsfred när tidningen kommer i kontakt med honom vid 14-tiden.

På en spånskivefabrik som den i Hultsfred finns det stora risker förbundna med släckningsarbetet under en brand. Om elden skulle få fäste i dammpartiklar som rörts upp i luften kan det gå mycket fort. Därför gick räddningstjänsten försiktigt fram under lördagseftermiddagen.

– Det är ett högriskområde, det här. Väldigt explosivt. Mycket damm. Vi får vara lite försiktiga och vi hoppas att det ska vara släckt nu så att vi kan ventilera ut all rök, säger Leif Viberg Eriksson.

En timma efter det att brandmännen lämnat platsen går ett till larm ut från fabriken, men det ska då ha rört sig om ett falkslarm.

– De skulle återställa och då råkade larmet gå av igen, säger Leif Vigren Eriksson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.