GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Faran över för boende nära slakteriet

Sent på måndagskvällen brann det fortfarande med öppna lågor i det gamla slakteriet i Hultsfred. Men strax efter klockan 22 meddelade räddningsledaren att faran var över för boende i området och de tidigare restriktionerna hävdes.
HULTSFRED • Publicerad 23 september 2019 • Uppdaterad 24 september 2019
Så här såg det ut på platsen strax efter klockan 17.
Så här såg det ut på platsen strax efter klockan 17.Foto: Tommy Nilsson

Larmet kom vid 16.22 på måndagseftermiddagen från byggnaden på Björkuddvägen i södra delarna av Hultsfred.

– Det handlar om en fullt utvecklad brand som har startat i det som tidigare var kontors- och personalutrymmen, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Branden lede till kraftig rökutveckling och klockan 17.02 valde räddningsledaren att gå ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Boende i området uppmanas att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och fortsatt följa utvecklingen.

Se fler bilder från branden:

bild 1/3

Cirka 300 meter av Storgatan och närliggande kvarter och sidogator spärrades av för motortrafik. Brandkåren knackade dörr i området för att förvissa sig att det inte finns personer där som inte själva kan säkra sina bostäder. Däremot har inga människor evakuerats.

Räddningstjänsten räknar med att hela fastigheten, inklusive ladugård, slakthall och verkstad, kommer att brinna ner.

Ett tiotal brandmän var under måndagen på plats vid branden.

– Vi kommer inte att göra någon aktiv släckinsats, det mest gynnsamma är att allt som kan brinna brinner upp. Vårt arbete nu handlar om att se till att människor inte får i sig röken. Folk går tyvärr fram för att titta men vinden kan vända snabbt och röken är mycket giftig, sa Ulf Bowein vid 18-tiden.

Sent på måndagskvällen brann det fortfarande med öppna lågor i byggnaden och räddningstjänsten räknade med att bli kvar under natten och även på tisdagen.

– Det brinner fortfarande men i mindre intensitet och det kommer nog att se ut så under de kommande timmarna, sa Ulf Bowein vid 22-tiden på måndagen.

Strax därefter meddelade räddningsledaren att den tidigare faran för boende i området var över och att restriktionerna hävdes.

Det är ännu oklart vad som ligger bakom branden. Polisen har spärrat av platsen i väntan på teknisk undersökning. Eftersom brandorsaken är okänd rubriceras eldsvådan som mordbrand, men det fanns på natten till tisdagen ingen misstänkt.

Tidigt på tisdagsmorgonen meddelar SOS Alarm att tre personer från räddningstjänsten är kvar och bevakar.

Slakteriet är nedlagt sedan drygt 20 år tillbaka och ingen verksamhet bedrivs längre i lokalerna. Tidningen har tidigare berättat om att många Hultsfredsbor ser byggnaden både som en skamfläck och ett orosmoment.

– Tyvärr har området verkligen blivit en säkerhetsrisk då det är mycket barn som springer omkring här och tycker det är spännande. Det finns också tecken som tyder på att uteliggare har övernattat i lokalerna och kanske även tiggare, sa räddningschefen Michael Hasselgård i en intervju förra året.

Här brinner det enligt uppgifter till SOS Alarm:

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.