Bostadskrisen ger 100-tals byggjobb

Hultsfred Artikeln publicerades
Nu ska det bli fart på husbyggandet i Hultsfred igen. 100-tals nya jobb skapas om allting går i lås.
Foto:TT
Nu ska det bli fart på husbyggandet i Hultsfred igen. 100-tals nya jobb skapas om allting går i lås.

Hundratals nya jobb finns i potten när varumärket Hultsfredshus återuppstår igen. Hjältevadshus har vunnit en upphandling som innebär att tusentals lägenheter kan tillverkas i Hultsfred.

– Vi väntar med att fira tills överklagandetiden gått ut, säger Mikael R. Olsson, marknadschef på Hjältevadshus. Men champagnen är i alla fall satt på kylning.

Upphandlingen, som är gjord med SKL, Sveriges kommuner och landsting, innebär att man tilldelats ett ramavtal om tillverkning av moderna och flyttbara lägenhetshus. Tanken är att kommuner ska kunna beställa dessa hus för att spara tid och utan att behöva göra egna upphandlingar.

– Vi har jobbat med upphandlingen i åtta månader tillsammans med en arkitektfirma och i samarbete med Linnéuniversitetet, säger Mikael R. Olsson. Det har också varit en dialogupphandling vilket inneburit att vi har kommunicerat mycket med SKL under tiden.

  Hjältevadshus är trångbott i sin egen hemort och räknar därför med att lägga hela produktionen i Hultsfred. Man äger sedan tidigare stora lokaler där från den förra huseran som tog definitivt slut 2008. Varumärket Hultsfredshus lades i malpåse redan några år tidigare.

  – Därför känns det extra bra att nu kunna blåsa liv i de stora fina lokalerna igen, säger Mikael R. Olsson. Vi hyr ut till Swedspan i dag men det är på korttidskontrakt. Om allt går som det är tänkt ska vi kunna börja rekrytera personal till sommaren och komma i gång med produktionen tidigt 2018. Men innan dess måste vi göra stora investeringar i lokalerna och maskinparken.

  Mikael R. Olsson berättar att de upphandlade lägenhetshusen är på två-fyra våningar, med ettor, tvåor och treor.

  – En uppskattning ger att vi skulle kunna tillverka 1 000 lägenheter per år i Hultsfred, säger han. Det är svårt att säga exakt hur många jobb det skulle kunna ge, men om man tittar på de behov som SKL beräknat, handlar det ju om investeringar på 100-tals miljoner kronor.

  – I och med att allt kommer att göra klart på fabriksgolvet innebär det att 100-tals människor kommer att vara sysselsatta.

  För att klara rekryteringen diskuterar bland annat Hjältevadshus sedan en tid tillbaka med arbetsförmedlingen ett snabbspår för att kunna ge nyanlända chansen till jobb.