Blysanering allt närmare

Efter 16 års långbänk kan en lösning vara nära. Saneringen av batterifabriksområdet i Hultsfred är på gång.
Hultsfred • Publicerad 30 maj 2014

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att sanerings­förslag med olika prislappar tagits fram och att Varta är berett att ta sitt ansvar.

Både Varta och Hawker lade ner sina verksamheter i slutet av 1990-talet och det tog många år innan den huvudansvarige fastslogs juridiskt.

– Vi har aldrig tidigare varit så här långt framme, säger Lars Rosander. Just nu är man inne i ett förhandlingsskede. Naturvårdsverket är också med och ska ta en del av kostnaden. Batteriföretaget slipper en del av kostnaden eftersom lagarna ändrats sedan man startade sin verksamhet i Hultsfred för många decennier sedan.

I samband med saneringen av Svartsjöarna, utanför Järnforsen, var Hultsfreds kommun huvudman för projektet. Nu hoppas man slippa det och ska vända sig till SGU, Sveriges geologiska undersökning.

– I det här fallet har vi inte möjlighet att sammanställa en projektadministration. SGU jobbar med flera andra liknande projekt och har vanan inne.

– Vi hoppas att saneringen kan starta inom en femårsperiod.

Lars Rosander berättar att framsteg gjorts även när det gäller området där Södra tidigare hade sitt impregneringsverk.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.