Äldre kvinna glömdes på toa

En äldre kvinna på korttidsboendet Hjorten fick sitta på toaletten i en timma och en kvart utan att få hjälp av personalen. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts till Socialstyrelsen.
Hultsfred • Publicerad 15 oktober 2011

Enligt kvinnans berättelse blev hon med personalens hjälp satt på toaletten 20.15 den aktuella kvällen och larmade sedan flera gånger när hon ansåg sig behöva ny hjälp. Kvinnans toalettbesök avslutades dock vid 21.30-tiden.

Tre dygn senare rapporterades händelsen till en biståndshandläggare och till en vikarierande enhetschef. På grund av att den ordinarie chefen hade semester dröjde det ytterligare 17 dygn innan en utredning startade i ärendet.

Utredningen visar att kvinnan larmade första gången efter att hon, enligt sin anmälan, suttit på toaletten i 24 minuter. Personalen upptäckte larmet men bekräftade bara att det uppmärksammats.

26 minuter senare larmade kvinnan tre gånger på kort. Inget av dessa larm besvarades. Tretton minuter senare tryckte kvinnan på knappen igen och detta blev obesvarat i nio minuter då hjälpen slutligen kom.

Socialkontorets utvecklingschef är i lex Sarah anmälan kritisk mot att kvinnan fått vänta på toaletten men också mot att anmälan låg för länge innan någon brydde sig om den.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.