1 000 tågade mot nedskärningarna

- Vi är jättenöjda, uppslutningen har varit mycket över förväntan, säger Brigitte Wall som var en av personerna bakom lördagens demonstration i Hultsfred mot nedskärningarna i kommunen.
Hultsfred • Publicerad 10 november 2003
- Nu får det vara nog med nedskärningar, tycker hela familjen Pedersen som var med och demonstrerade.
Foto: Ola Antonsson
- Nu får det vara nog med nedskärningar, tycker hela familjen Pedersen som var med och demonstrerade. Foto: Ola AntonssonFoto: 
- De klarar inte av det, de är inte nog kompetenta, säger Inga-Lill Andersson från Silverdalen som bar ett plakat som föreslog att politikerna skulle bytas ut mot företagsledare.
- De klarar inte av det, de är inte nog kompetenta, säger Inga-Lill Andersson från Silverdalen som bar ett plakat som föreslog att politikerna skulle bytas ut mot företagsledare.Foto: 

Invånarna i Hultsfreds kommun gick man ur huse på lördagen för att visa sitt missnöje med de redan beslutade nedskärningarna och de aviserade. Drygt 1 000 personer samlades i järnvägsparken för att marschera mot kommunhuset.

- Det började ju med de 70 inom äldreomsorgen som blev uppsagda och strulet med det, sedan kom neddragningarna inom skolan och nyss förslaget om nedläggning av kultur- och fritidsnämnden, man bara undrar vad blir det nästa gång, säger Brigitte Wall.

Protestlistor utlagda

Hon berättar att man förutom demonstrationen också lagt ut protestlistor på olika ställen i kommunen.

- Vi har fått byta flera gånger eftersom listorna blivit fulla, säger Brigitte Wall.

Listorna kommer att presenteras under den stora paneldebatten den 17 november.

Lägga ned Lindgården

I järnvägsparken fanns också familjen Pedersen från Hultsfred för att visa sitt missnöje.

- Det finns ju ett förslag att lägga ned Lindgården där

Bjarne bor, så det kändes viktigt att demonstrera, säger Ragnhild Pedersen.

Jarle Pedersen reagerar på alla nedskärningar i kommunen.

- Nu får det jävlar vara nog, säger han.

Demonstranterna fick längs vägen mot kommunhuset flera spontana applåder av förbipasserande.

"Minns ni vallöftena"

När demonstrationståget samlades utanför Valhall höll först Kommunals ordförande i Hultsfred, Ulf Nilsson, ett tal.

- Kommer ni ihåg vallöftena om att satsa på vård, skola och omsorg, frågade han och fick kraftigt stöd av demonstranterna.

Han frågade om politikerna varit för fega för att berätta om den ekonomiska situationen i tid och han uppmanade till fortsatt kamp mot nedskärningarna.

Av de lokala politikerna var det bara Lennart Beijer (v) som fanns på plats. I sitt tal sade han att han var imponerad av engagemanget denna lördag och sade att det visade hur viktiga de här frågorna är för medborgarna.

Lennart Beijer pratade också om att folk har svårt att ha förståelse för besparingar och nedskärningar när vissa personer inom näringslivet skaffar lägenheter och vidlyftiga fallskärmsavtal.

"Byt ut politikerna"

Bland demonstranterna som lyssnade till talen fanns Inga-Lill Andersson som arbetar i hemtjänsten i Silverdalen. Hon bar ett plakat som föreslog att politikerna skulle bytas ut mot företagsledare:

- Jag tycker inte politikerna är kompetenta nog, de klarar inte av det, säger hon.

Efter demonstrationen stacks flera av plakaten ned i rabatten utanför kommunhuset.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.