Vattnet fortsätter att stiga i Emån

Vattnet i Emån steg i Högsby från tisdagskvällen till onsdag morgon med 20 centimeter och fortfarande är kulmen inte nådd.
Högsby • Publicerad 12 juli 2012
Foto: 
På onsdagen hade Ingemar Svanström en marginal på 40 centimeter från att Emån skulle svämma över och in i hans trädgård.
På onsdagen hade Ingemar Svanström en marginal på 40 centimeter från att Emån skulle svämma över och in i hans trädgård.Foto: Ingvar Gunnarsson

– Före regnovädret var framrinningen i Emån 35 kubikmeter vatten i sekunden, medan det för närvarande ligger på 120-140 kubikmeter i sekunden. För den skull är situationen inte alls lika allvarlig som under sommaren för nio år sedan, säger räddningschef Ingemar Idh, Högsby.

Under onsdagen hölls ännu ett möte med länsstyrelsen, då man framför allt diskuterade den höga framrinningen i Emån.

– Kulmen i Emån kan komma redan till helgen. Vi har fått hem totalt 800 meter barriärer och den eller de, som blir i behov av barriärer kan kontakta oss. Som jag bedömde läget på onsdagsförmiddagen var området vid Högsby Rostfria ett av de mest utsatta i Högsby.

Nedströms Emån var länsstyrelsens prognos på onsdagen att det vid Högsby om några dagar kommer att passera upp mot 120 kubikmeter vatten per sekund. Räddningstjänsten i Högsby/Mönsterås beräknar att kunna klara läget att behöva göra några extra fördämningar.

Bland dem, som bor väldigt nära Emån i Högsby finns kommunalrådet Ingemar Svanström och hans sambo Britt Karlsson. I fjol flyttade de från Ruda gård och köpte en villa på Garvaregränd i Högsby.

– Vattenståndet i Emån har stigit och var på onsdagsmiddagen bara 40 centimeter från att tränga i vår trädgård och det som kan bli mest bekymmersamt är i vår källare. Jag hoppas dock att vi ska slippa ifrån en översvämning, säger Ingemar Svanström.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.