Annons

Tusentals hotade musslor dog efter Eons misstag

Vid en renovering av kraftverket i Emån orsakade kraftbolaget Eons misstag att tusentals starkt utrotningshotade målarmusslan torkade ut och dog.
Högsby • Publicerad 2 september 2014
Foto: UCFORLIFE.SE
Foto: UCFORLIFE.SE

Det var när kraftbolaget Eon i somras skulle renovera kraftverket i centrala Högsby som misstaget skedde. En tilloppskanal torrlades och tusentals av den nationellt rödlistade tjockskaliga målarmusslan dog, rapporterar Smålandsnytt.

För två år sedan beviljade EU Sverige nära 50 miljoner kronor för att rädda en av Europas mest utrotningshotade musselarter – den tjockskaliga målarmusslan.

Annons

Vid kraftverket i Högsby hade den tjockskaliga målarmusslan en av sina viktigaste populationer.

Organisationen Älvräddarna överväger nu att polisanmäla Eon och JO-anmäla länsstyrelsen sedan mellan 5 000 och 7 000 målarmusslor dödats.

Enligt Eons miljöchef Johan Tielman ställde Länsstyrelsen i Kalmar inga krav på särskilda skyddsåtgärder vid renoveringen, förutom försiktighet avseende grumling.

”Trots dialog med Länsstyrelsen så förutsågs inte denna miljöpåverkan, vilket vi beklagar djupt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons