Tre miljoner till sanering

Högsby kommun får drygt tre miljoner av Naturvårdsverket för att undersöka giftförekomsten i marken kring Björkshults glasbruk.
- Det är en glad nyhet för det är bra om vi kan rensa upp
i området, säger miljöinspektör Anders Ivansson.
Högsby • Publicerad 7 februari 2006

I höstas uppmättes extremt höga halter av bly och kadmium när man undersökte området inför ansökningen om bidrag.

Då konstaterade länsstyrelsen att Björkshults glasbruksområde är en av de platser som prioriteras högt i länsstyrelsens fortsatta utredningsarbete. Risken för spridning av arsenik, bly och kadmium anses vara stor. Länsstyrelsen har också konstaterat att det huvudsakligen är staten som får stå för kostnaderna för undersökningar och sanering.

Lades ned 1978 - Bara utredningsstudien kommer att kosta drygt tre miljoner, och därutöver har Högsby kommun lovat att gå in med 245 000 kronor, säger Anders Ivansson.

Verksamheten vid Björkshults glasbruk började 1892 och pågick med kortare avbrott till 1978. Då lades bruket ned, och de 47 anställda fick sluta. Det är från den verksamheten tungmetallerna i marken har kommit i och med att man lagt glasbruksavfallet som utfyllnad vid bruket. Det finns även en deponi som gränsar till Badebodaån som ligger helt öppen. Ett dike leder också från deponin till ån.

Väntar på töväder När allt är klart med formaliteterna kring bidraget, kommer undersökningarna att starta.

- Vi räknar med att börja så fort snön är borta.

Intervjuer I studien kommer också intervjuer med äldre kringboende och personer som arbetat på glasbruket att göras. för att hitta uppgifter om hur man hanterade avfallet när bruket var i gång fram till 1978.

- Därefter kommer vi att göra provtagningar och geofysiska undersökningar bland annat genom provborrningar och provtagningar av grundvattnet, säger Anders Ivansson.

Utredningsarbetet beräknas ta l4 månader, och därefter görs en bedömning om hur man skall sanera området. Hur mycket saneringsarbetet kan komma att kosta, vet inte Anders Ivansson.

- Det är svårt att säga innan man vet vad undersökningarna visar. Men att det blir en sanering tror jag absolut, säger han.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.