Sol och glädje på marknad

Det är inte alla som kan skryta med 20 000 gäster på sin 25-årsdag. Fagerhults marknad har fått många trogna och nöjda besökare genom åren.
Högsby • Publicerad 18 juli 2005
Känslan av att vinna. Emil Malmwärn och storebror Oskar från Fågelfors testade lyckan i Fiskdammen under Fagerhults marknad.
FOTO: PERNILLA SÖDERKVIST
Känslan av att vinna. Emil Malmwärn och storebror Oskar från Fågelfors testade lyckan i Fiskdammen under Fagerhults marknad. FOTO: PERNILLA SÖDERKVISTFoto: 

Den tredje lördagen i juli varje år händer det något alldeles speciellt med Fagerhult. Förändringen börjar tidigt, kanske redan vid halv nio-tiden på morgonen. Det är då den lilla byn, som vanligtvis har 300 invånare, växer på bara några timmar.

Marknadsdagen i Fagerhult brukar alltid locka till sig uppemot 20 000 besökare, men just den här lördagen är det något alldeles speciellt med att befinna sig på den stora åkern bland alla 200 knallar. Byns marknad fyller nämligen 25 år.

- Förr i tiden hade vi marknader under vår, sommar och höst men från och med 1981 valde vi att satsa på en stor sommarmarknad, säger Ulf Ekblad som är marknadsgeneral.

Lika populär nu som då

Och satsningen har gett resultat. En titt ut från marknadskontoret skvallrar om att folkfesten är lika populär nu som för 25 år sedan. Här samlas både gammal som ung för att njuta av den där speciella dagen på året då Fagerhult är

i sitt esse. Doften av karameller, sockervadd, korv, rökelse och läder sprider sig över hela området. Solen gassar. Bland de långa raderna av marknadsstånd trängs både gammal som ung, det kvittar att åkerns

ibland ojämna terräng försvårar framkomligheten för rullatorer och barnvagnar. Det här är tradition. Det här ska upplevas. Malin Johansson och Jonas Lindh från Berga brukar komma hit varje år.

- Det är nära hem, det är en stor marknad och så träffar vi mycket folk vi känner, säger de medan de övervakar barnen Natalies och Emils karuselltur.

Det råder ingen tvekan om att nöjesfältet har störst dragningskraft på barnen. Medan Linnea Karlsson, tre och ett halvt år från Åseda, tuffar runt

i ett litet tåg prövar bröderna Emil och Oskar Malmwärn, tre och fem år från Fågelfors, turen i fiskedammen. De små kunderna sitter på barriären för att kunna nå ned till ankorna med sina fiskespön.

Rosa solglasögon

- När de är så här små får de faktiskt sitta där, säger Birgitta Svensson som är ansvarig för spelet.

Några meter därifrån gungar hoppborgen för fullt. Emelie Karlsson från Åseda har hoppat sig svettig och pustar ut hos mamma och pappa.

- Jag vill ha solglasögon. Rosa, säger hon innan det är dags att fortsätta marknadsfyndandet.

Vid en av ingångarna till marknaden sitter Alf Petersson. Med sina flinka fingrar får han dragspelet i famnen att sprida uppiggande melodier till alla som går förbi.

- Alla kallar mig Spel-Sigge. Jag har varit på Fagerhults marknad i minst tio år och sist jag var här spelade de in mig på video, berättar musikanten.

En av de knallar som varit på Fagerhults stormarknad sedan starten för 25 år sedan är karamellförsäljaren Sören Engdahl från Mariannelund. Med van hand spadar han upp ett halvt kilo brända mandlar till kunden som väntar.

- Det är roligt att ha kunder man känner igen. Den generationen som kom för att köpa karameller med mamma vid ena handen återvänder oftast senare för att handla när de blivit tonåringar. Det är kul att se.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.