Socialchef stod inför rätta

- Det är dåligt av en socialchef att inte kunna vad det är som gäller. Men jag gjorde fel med benäget bistånd av Socialstyrelsen och har inte haft något uppsåt.
Högsby • Publicerad 13 december 2005

Det hävdade socialchefen i Högsby kommun, Stellan Lindeberg, när han på måndagen stod åtalad för grovt osant intygande inför Kalmar tingsrätt vid tingsstället i Oskarshamn.

Enligt kammaråklagaren Thomas Hagman har Stellan Lindberg hösten 2002 lämnat osanna uppgifter genom att han uppgett för SCB, Statistiska centralbyrån, att 13 personer i kommunen haft personlig assistans enligt LSS utan att de haft det. I förlängningen innebar det att Högsby kommun under 2004 fick 2,2 miljoner kronor i för högt utjämningsbidrag.

- Han har varit ansvarig genom att han i egenskap av socialchef bestämt innehållet i uppgifterna till SCB, sade Thomas Hagman.

Socialchefens försvarare, förbundsjuristen i Akademikerförbundet SSR, Lena Svenaeus, ville i sin slutplädering lägga över hela ansvaret på den socialhandläggare som slog larm om de felaktiga uppgifterna till SCB.

- Den som fyller i blanketten är ansvarig och det är hon som har gjort det. Hon har sysslat med myndighetsutövning och det är hon som har ansvaret, sade Lena Svenaeus.

"Jag sa att det var fel" - Visst, jag fyllde i blanketten och gick till Stellan Lindeberg. Han tyckte då att det skulle kompletteras med personer som bor i gruppboende. Jag sa att det var fel att ta med dem, men fick till svar att det gör alla kommuner, sade handläggaren till rätten.

Att det rått delade meningar mellan handläggaren och socialchefen framgick klart under rättegången. En annan person inom handikappomsorgen, som i samband med att länsstyrelsen i oktober förra året uppmärksammades på missförhållandena, jobbade i samma lokaler som handläggaren. Hon vittnade om hur det vid avslöjandet rådde turbulens inom förvaltningen på grund av planer på en omorganisation, och om hur hon hört handläggaren be en arbetskamrat fråga länsstyrelsen under ett telefonsamtal.

- Fråga vad man gör när man har en chef som fuskar med statistiken, sade hon. Efteråt när vi pratade om det sa hon sedan, nu kanske Stellan får sparken, och då slipper vi honom i organisationen, berättade vittnet.

Detta tog Lena Svenaeus också fasta på och framhöll att allt

i grunden är en konflikt mellan just handläggaren och socialchefen, på grund av den planerade omorganisationen.

Men det ville inte åklagaren Thomas Hagman hålla med om.

- Det rör sig inte om någon konspiration för att socialchefen skulle få sparken. Handläggaren slog larm redan 2002, framhöll han.

Yrkade på vilkorligt och böter Även ekonomichefen i Högsby kommun, Anders Svensson, vittnade i målet och gjorde det till socialchefens fördel.

- Han har berättat för mig att han fått besked av Socialstyrelsen att de personliga assistenterna skulle vara med i statistikuppgifterna. Det fick jag veta redan någon gång under 2001, sade Anders Svensson.

Men det ansåg åklagaren vara en ren efterhandskonstruktion och yrkade på att Stellan Lindeberg ska fällas för grovt osant intygande och att han ska dömas till villkorlig dom och böter.

Lena Svenaeus däremot yrkade på att åtalet ska ogillas och Stellan Lindeberg själv fick sista ordet.

- Visst kan jag ha gjort fel, men att jag haft uppsåt att göra det är befängt, menade han.

Dom i målet kommer att meddelas den 19 december.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.