Sena bidrag irriterar föreningar

Föreningarnas drift- och anläggningsbidrag från kommunen släpar efter med två år, vilket är rutin sedan 30-talet år. Nu vill föreningarna få en ändring – men ännu är frågan inte löst.
Högsby • Publicerad 4 juni 2010

Emåalliansens föreningar vill ha en ändring av utbetalningarna. I mars fick man bidraget för verksamhetsåret 2008 sedan ansökningarna skickats in senast den 15 december i fjol.

Föreningarnas förslag går ut på ansökan ska lämnas in den 15 maj för föregående år och att bidraget sedan betalas ut förslagsvis tre månader senare. Dessutom påpekar föreningarna att anledningen till förskjutningen är oklar, men däremot har datum för ansökan flyttats fram vid minst fem tillfällen under de senaste 20 åren.

Det ökade kostnadsläget på framför allt driftssidan innebär att det inte längre är hållbart att föreningslivet förskotterar sina kostnader i två år. Dessutom är det inkonsekvent med en tvåårig retroaktivitet, då det kommunala och lokala aktivitetsstödet betalas ut till och med två gånger om året avseende föregående halvår.

Företrädare för Emåalliansen har varit i kontakt med flera kommuner i länet och ingen av dessa har en sådan eftersläpning som Högsby. I Kalmar betalar man ut driftbidraget i förskott, men övriga gör det direkt påföljande år.

Dessutom förekommer en viss oro då uppgifter gjort gällande att kommunen, för att komma i kapp, ville mer eller mindre strypa ett års bidrag för att på så sätt komma i fas.

Utbildningsutskottet hade ärendet uppe tidigare under våren och kom då med förslaget att betala ut dubbla drift- och anläggningsbidrag i år. När frågan sedan togs upp i kommunstyrelsen blev det återremiss till utbildningsutskottet, där tydliga riktlinjer ska tas fram för utbetalningen av drift- och anläggningsbidraget.

Kommunalrådet Ingemar Svanström (C) framhåller att det finns olika delar av dessa bidrag:

– I runda tal rör det sig om 560 000 kronor, men inget är klart med utbetalningen. Frågan måste utredas ordentligt. Vi har ju pengar i år, men det finns många hål att stoppa i. Någon gång senast i juli ska det i vilket fall som helst vara klart, men jag kan inte föregripa hur det går, säger han.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.