SD valde att stödja Alliansen

Anders Ek (C) blir ny ordförande i kommunfullmäktige, men det blev långt ifrån någon promenadseger, då han segrade med röstsiffrorna 20-19!
Högsby • Publicerad 9 november 2010
Anders Ek.
Anders Ek.Foto: Ingvar Gunnarsson

Vid måndagens sammanträde med nya kommunfullmäktige valde två av de 41 ledamöterna att rösta blankt, vilket var högst förvånande. På goda grunder kan man anta att vänsterkoalitionen med S, MP och V följde partidirektiven, eftersom deras kandidat Gunilla Schollin-Borg (MP) fick 19 röster, alltså lika många, som detta block har i fullmäktige.

– Vi röstade på Anders Ek (C), som talat väl om oss, vilket man inte har gjort från den andra sidan. Alltså fick han våra fyra röster, säger Leif Gustavsson (SD).

Om sedan de borgerliga partierna varit lika noga att följa partpiskan som på motståndarsidan borde Anders Ek (C) fått 22 röster inklusive de fyra från SD, men det stannade vid alltså vid 20 sedan två av ledamöterna röstade blankt.

Det har under den senaste veckan pågått diskussioner och hos Moderaterna var man inte nöjda med att deras kandidat Monica Olsberg (M), som först var nominerad som ordförande i fullmäktige från den borgerliga sidan senare fick träda tillbaka på Anders Eks bekostnad (C). Därför kanske det var just Moderaterna, som inte helhjärtat ställde sig bakom Anders Eks (C) kandidatur?

Snabbt klubbades sedan igenom att Gunilla Schollin-Borg (MP) fick bli förste vice ordförande och Solweig Ekh (S) andre vice ordförande.

– Jag är tacksam över förtroendet att bli ordförande i kommunfullmäktige och ska göra mitt bästa för att se till sakfrågorna inte agera partipolitiskt, förklarade Anders Ek (C) sedan han hade valts till uppdraget.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.