Satsningar inför skidsäsongen

Allgunnen-Sinnerbo byutvecklingsgrupp ligger i för fullt inför den förestående vintersäsongen.
Högsby • Publicerad 13 november 2003

- Vi går in på vår tredje vintersäsong vid Aboda Klint och har hunnit skaffa oss värdefulla erfarenheter. Det krävs mycket om allt ska fungera i skidbackarna, säger Berne Karlsson i byutvecklingsgruppen.

Hittills har 60 meter vattenledningar grävts ned till snökanonerna och därmed räknar man med att slippa sönderfrysta ledningar. Då byutvecklingsgruppen tog över fanns endast en snökanon och nu har man utökat till fyra.

- Vi har skaffat en doseringsanläggning. En tillsats doseras i vattnet och vi får dubbelt så stor kapacitet att göra konstsnö. Dessutom blir det kornigare och bättre snö. En annan fördel är att det inte behöver vara lika kallt som tidigare år för att vi ska kunna göra snö.

I övrigt har byutvecklingsgruppen röjt och bland annat tagit bort stenar i backarna. På motionsspåren har cirka 800 kubikmeter flis lagts ut, varför de är i avsevärt bättre skick än tidigare.

Dessutom har man köpt in 30-talet carvingskidor, som är det senaste inom utförsåkningen.

- Vi har även lämnat in en bygglovsansökan så att toppstugan ska kunna byggas ut rejält. Vi har ett tioårigt arrendekontrakt med Högsby kommun och har flera planer för framtiden.

Förra vintern var förhållandevis snörik. Detta innebar att Aboda Klints skidanläggningar hölls öppet osedvanligt mycket.

- Vi hoppas förstås på något liknande den kommande vintern. Som alltid i de här sammanhangen är det viktigt att framhålla de många ideella krafterna vid Aboda Klint. Utan dessa insatser skulle vi stå oss slätt, säger Berne Karlsson.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.