Samarbete inlett för brandmän

Högsby kommun har inlett samarbetet med Mönsterås kommun vad som gäller för räddningstjänsten och exempelvis tar Mönsterås hand om chefsberedskapen preliminärt den 17 oktober.
Högsby • Publicerad 7 oktober 2011
Ingemar Idh.
Ingemar Idh.Foto: Helena Strömblad

Samarbete inlett för brandmän

Tidigare i höstas sade Högsby upp samverkansavtalet med Oskarshamn efter tiotalet år för att i?stället samverka med Mönsterås.

–?Vi har kommit i?gång med administrationen, personalfrågorna och lönehanteringen. Dessutom håller vi på att fasa in samverkan successivt. Jag räknar med att samverkan ska vara i gång fullt ut den 1 november, säger räddningschef Ingemar Idh, Mönsterås, som får samma uppdrag även i Högsby kommun.

På torsdagen var Ingemar Idh i Högsby och genomförde anställningsintervjuer med blivande brandmän i Högsby och Fagerhult. Det finns sju sökande, varav tre till Högsby och fyra till Fagerhult.

I dagsläget är tre ordinarie brandmannajobb inte tillsatta i Högsby och en eller två man i Fagergult. Dessa har genomfört ett första test tidigare och på torsdagen var det dags för ännu ett konditionstest. Därefter väntar läkarundersökning samt en kompletterande utbildning innan de kan anställas.

–?Dessutom skulle vi behöva ytterligare tre brandmän i Högsby som kan ingå i poolstyrkan, vilket innebär att de är med på övningar och vid förstärkta larm. Men dessa tre kommer inte att vara med i någon beredskapsgrupp, säger brandmästare Greger Karlsson, Högsby.

Beträffande räddningstjänsten i Högsby är det klart att tre brandmän, Dan Boman, Patrik Axelsson och Fredrik Gräntz ska genomgå kompletterande utbildningar för att bli brandförman.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.