Oklart vem som tar över klubban

Ovissheten ökar och det är långt ifrån klart i dagsläget vem som ska bli ny ordförande i kommunfullmäktige, men avgörandet stund är inne på måndag kväll. Alliansen, alltså de borgerliga partierna, har i dagarna tagit fram ett nytt namn, då Anders Ek (C) kommer att föreslås.
Högsby • Publicerad 5 november 2010
Anders Ek (C)
Anders Ek (C)Foto: Ingvar Gunnarsson
Gunilla Schollin-Borg (MP)
Gunilla Schollin-Borg (MP)Foto: Ingvar Gunnarsson

Tidigare såg det länge ut som om Monika Olsberg (M) skulle bli Alliansens kandidat, men vid ett möte häromkvällen blev det ändring på den punkten och i stället blir det alltså Anders Ek (C), som nomineras.

Han har varit med i kommunalpolitiken i 25-talet år och vet onekligen vad det handlar om.

– Jag fick en förfrågan och visst är det ett hedersuppdrag att vara ordförande i kommunfullmäktige, varför jag accepterade erbjudandet att kandidera. Sedan vet man ju aldrig hur det går, då Gunilla Schollin-Borg (MP) är föreslagen från det andra politiska blocket, säger Anders Ek (C).

Socialdemokraterna ska samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som tillsammans har 19 mandat, medan Alliansen har 18 mandat. Avgörandet ligger därmed i händerna på Sverigedemokraternas fyra mandat.

Alliansen har dessutom nominerat Kerstin Karlström (C) som andre vice ordförande i kommunfullmäktige.

Måndagens sammanträde blir det första med nya kommunfullmäktige och då kommer utöver ordförande även förste vice och andre vice ordförande att väljas samt en valberedning.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.