Ökat samarbete mot vildsvinen

Samarbetet har kommit igång i allt större utsträckning för att minska vildsvinsstammen i Högsby kommun.
Högsby • Publicerad 14 januari 2013
Jaktvårdskretsens ordförande Anders Ek tycker det är värdefullt med ett utökat samarbete i kampen mot den allt större vildsvinsstammen.
Jaktvårdskretsens ordförande Anders Ek tycker det är värdefullt med ett utökat samarbete i kampen mot den allt större vildsvinsstammen.Foto: Ingvar Gunnarsson

Lantbrukare, arrendatorer och jägare, men även LRF har insett hur viktigt det är att agera tillsammans för att vildsvinen ska bli färre. I Emådalen finns åker- och betesmarker med lämplig föda. Numera odlas majs i allt större utsträckning som också är begärligt foder.

– Milda vintrar är gynnsamma för vildsvinen. I fjol var det dålig tillgång på ekollon, vilket medförde att vildsvinen gick till hårdare angrepp på åker- och betesmarker. Förr var det fyra till fem kultingar i kullarna, medan det numera är dubbelt så många. Stammen har ökat markant, men även avskjutningen. Under förra året fälldes minst 200 älgar i trakterna mellan Högsby och Ruda, säger Anders Ek, ordförande i Högsby jaktvårdskrets.

Enligt Anders Ek är det otänkbart att utfodra vildsvinen, möjligen går det med marginella insatser för att locka fram dem.

– Under senare tid har det genomförts ett antal samjakter mellan jaktlagen för avskjutningen av vildsvin och senast under helgen. Jägarförbundet har länge propagerat för en samverkan och det är positivt att den har kommit igång. Det finns också en plan hur man ska samverka. I det sammanhanget är det viktigt med odlingsfria zoner, där det går att fälla vildsvinen.

Målet är att vildsvinen under sommarperioden ska?uppehållas på åkermarkerna i stor utsträckning.

– Som jägare gäller det också att skjuta kultingarna, eftersom stammen numera har blivit så pass stor, säger Anders Ek.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.