Annons

Mjölkpriset slår hårt mot Lindhs

Mjölkbönderna pressas nu hårt av ett fallande pris på marknaden. För Lindhs djur och natur i Högsby betyder det stora belopp i uteblivna intäkter.
Högsby • Publicerad 8 september 2014
Milton och Joakim Lindh driver ett effektivt landbruks­företag med 700 mjölkande kor. Det betyder att de drabbas hårt när mjölkpriset faller som det gjort i ett halvt år nu.Foto: Loe Önnered

–?Det är klart att det är kännbart när mjölkpriset faller som det har gjort i ett halvår nu, säger Milton Lindh som driver det stora och rationella lantbruksföretaget tillsammans med kusinen Joakim Lindh.

Nedgången är drygt 14 procent och enligt LRF:s senaste mejerimarknadsrapport har Rysslands importsanktioner spätt på en nedgång som redan hade börjar slå mot mjölkpriset.

Annons

–?Det är kineserna som har minskat sina inköp av mjölkpulver och det slår mot världsmarknadspriset, säger Milton Lindh.

Företaget Lindhs djur och natur har knappt 700 mjölkkor, som mjölkas av dubbla robotanläggningar. Räddningen vid ett fallande mjölkpris är att man redan är mycket effektiv i sin hantering.

–?Vi har kanske plats för fler kor, men ska de in i robotutrymmet mjölkar de mindre i?stället, så det handlar nog om att hitta nya inkomster om priset fort­sätter att falla.

Ordföranden för LRF Mjölk, Palle Borgström, menar att mjölkbönderna befinner sig i en orimlig situa­tion där det ställs hårda och detaljerade krav på produktionen samtidigt som man måste jobba under en internationell konkurrens. Milton Lindh håller med:

–?Eftersom vi är så stora har vi extra hårda krav på oss i alla avseenden. Det är Arla som sätter priset, vår möjlighet att påverka är att se till att fett- och protein­halter är så höga som möjligt.

Konflikten med Ryssland har alltså stört en redan sårbar marknad. Marknaden är så globaliserad att priset på mjölken som produceras i Högsby beror på avtal som tecknas mellan ett nyzeeländskt bolag och dess stora kunder.

–?Jag röstade ja till Arlas förslag när man slog in på vägen mot en global expansion, det ångrade jag sedan, men vi får nog leva med att det är så här det ser ut, säger Milton Lindh.

Styrkan hos Lindhs djur och natur är att man har flera ben att stå på, vilket underlättar när priserna går ner inom ett område. Förutom en stor mjölkproduktion levererar man stora kvantiteter slaktdjur till KLS Ugglarps. Dessutom har man en entreprenadgren i verksamheten samt ett skogs­bestånd att falla tillbaka på.

–?Vi klarar oss ett tag till, men fortsätter mjölkpriset att falla så får vi se oss om efter nya sätt att tjäna pengar. Ett normalt nyckeltal är 80 djur per anställd i dag, vi har 130 djur per anställd redan så på personalsidan finns inte mycket att göra, konstaterar Milton Lindh.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons