Många indicier, få bevis

Abbas Rezai dog efter att skållats med het olja, misshandlats och knivhuggits. Är det möjligt att sonen i den misstänkta familjen ensam låg bakom dådet?.
Högsby • Publicerad 23 mars 2006

Inför ett massivt medieuppbåd inleddes på onsdagen i Kalmar den uppmärksammade rättegången mot den familj som åtalats för att i samråd ha mördat 20-årige Abbas Rezai i Högsby.

Eftersom domstolen gjort bedömningen att det finns en hotbild mot förhandlingen bevakades tingsrätten av flera poliser. Samtliga besökare kontrollerades innan de blev insläppta.

Klockan 09.15 fördes de anklagade in i rättssalen medan kameror smattrade och tv-kameror rullade från det tiotal fotografer som trängdes utanför dörren för att få en skymt av familjen.

Sonen tar på sig skulden Genom sina respektive advokater meddelade de sina inställningar till åtalet. Den 18-årige sonen tar på sig hela ansvaret för Abbas Rezais död men hävdar att den tragiska utgången var resultatet av att de börjat bråka. Han erkänner därför inte mord utan endast grov misshandel och vållande till annans död.

Den 41-årige pappan och hans ett år yngre hustru nekar till all inblandning. Däremot medger

kvinnan att hon sett ungdomarna slåss och förgäves försökt skilja dem åt. Det här är alltså utgångsläget i den rättegång som beräknas pågå minst sex dagar. Med tanke på att åklagare Kjell Yngvesson åtalat samtliga för mord innebär det att han måste presentera bevisning som binder dem vid brottet.

Översköljdes av olja Tillsammans med en kriminaltekniker gick Kjell Yngvesson under flera timmar genom det digra material som tagits fram. Han inledde med att ge en bakgrund till dådet. Om hur Abbas Rezai och dottern fått mejlkontakt, blivit kära i varandra och slutligen, mot familjens vilja, träffats i Skellefteå. När de senare kom till Högsby skildes de genast åt och en stund senare var Abbas Rezai död.

Av den tekniska undersökning som presenterades på stora bildskärmar framkom att skeendet inleddes när Abbas Rezai satt i en soffa i vardagsrummet. Där översköljdes han av het olja. Denna torde kastats från åtminstone någon meters håll eftersom det finns en stor fet fläck på tapeterna. Efter att attackerats försökte enligt polisens tekniker Abbas Rezai att fly men blev upphunnen i hallen. Där fick han ta emot slag från ett slagträ samt flera knivhugg. Angreppet med den stora kniven fortsatte troligtvis även efter det att döden inträffat.

Mamman brännskadad Av de åtalades berättelser skulle alltså allt våld ha utförts av sonen, medan mamman befann sig i grannlägenheten och pappan på toaletten.

Vad är det då som i nuläget

pekar mot att det var flera inblandade? Sonen har alltså erkänt. Utöver hans egen version finns det mycket lite teknisk bevisning som stöder hans berättelse.

De digitalbilder där 18-åringen poserar med en stor kniv och tre fingeravtryck på knivbladet pekar mot att det kan vara han. Men polisen utesluter inte att detta rör sig om planterade bevis för att dölja en annan sanning.

Mot mamman talar att hon hade skador som tyder på att hon blivit bränd av het olja. Stämmer detta måste hon befunnit sig i bostaden när Abbas Rezai skållades. Polisen har också säkrat hennes fingeravtryck på en av de beslagtagna matoljeflaskorna.

Stannade på toaletten Slutligen har vi pappan. Den enda tekniska bevisningen mot honom utgörs av ett fingeravtryck på oljeflaska nummer två.

En fråga som dyker upp när det gäller pappans agerande är hur han, trots att bråket måste pågått en längre tid, inte reagerade och lämnade sin plats på toaletten. Vad var det som gjorde att han stannade kvar där när sonen var inblandad i en våldsam uppgörelse? Det kunde ju varit hans egen son som höll på att skadas allvarligt.

Även om polisen gjort en omfattande utredning kring mordet står det redan nu klart att målet till stor del kommer handla om indicier. Efter att Abbas Rezai dödats lämnade familjen Högsby. Under den tid som hann gå innan den satte sig i bilen tycks lägenheten städats och viktigt bevismaterial förstörts eller helt enkelt försvunnit.

Kläderna borta Kvar på platsen fanns en digitalkamera, en diskad panna där oljan värmdes och en noga rengjord kniv. De kläder som 18-åringen, om han var ensam gärningsman, hade på sig är borta. Visserligen har ett par jeans med några mindre blodstänk på hittats, men mängden är så liten att de enligt polisen omöjligt kan burits när Abbas Rezai mer eller mindre torterades och dödades.

Rättegången fortsätter imorgon fredag. Då ska bland annat den mördades mor och de åtalade höras.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.