Katterna i Högsby lever farligt. Efter klagomål från allmänheten har kommunen kontaktat skadedjursskyttar, som kommer att ingripa om inte problemen med lösspringande katter försvinner.
Högsby • Publicerad 10 februari 2006
Foto: 

Flera personer har hört av sig till miljö- och byggnadsförvaltningen och klagat på lösspringande katter i villaområdet öster om järnvägsstationen samt på Ringvägen.

- Dels förorenar katterna, och dels söker sig en del kanske in under altaner och liknande, något som kan upplevas som obehagligt av vissa. Men det här handlar förmodligen mest om katter som förvildats, säger miljöinspektör Anna Stjärndahl. Hon har nu satt upp anslag på offentliga platser i kommunen, samt delat ut dem till boende på Ringvägen, där miljökontoret uppmanar kattägare i området att se över sina katter så att de inte stör boende i området. Bland annat uppmanas ägare till hankatter att kastrera sina djur, och ägare till honkatter att ge dem p-piller eller sterilisera dem. Dessutom bör katter vara märkta, skriver man i meddelandet.

- Vi har fått klagomål om den här saken redan före jul. Nu kommer vi att avvakta ett tag, men sedan måste något göras, säger Anna Stjärndahl.

I anslaget till allmänheten skriver miljö- och byggnadskontoret att kommunens utsedda skadedjurspersonal kommer att kontaktas för insamling av katterna. Men i praktiken innebär det att lösspringande katter i området kan komma att skjutas.

- Vi har inga kontrakt med några katthem eller liknande, så det får nog bli avskjutning, säger Anna Stjärndahl.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.