Livsöden och eldsjälar – vi berättar om Högsbys och Hultsfreds historiska hus
Det är många gånger man önskar att väggar kunde tala för att kunna berätta om händelser i tid och rum. För det vimlar av spännande platser i vårt län. I den här artikelserien har vi valt att fokusera på Högsbys och Hultsfreds kommuner där arkiv och eldsjälar ger nytt ljus åt historiska händelser, både mer och mindre kända. Här har vi samlat alla reportage så att du lätta kan hänga med oss på resan. Trevlig läsning!
Vilken plats skulle du vilja läsa om?
Saknar du ett reportage om en spännande plats här? Kontakta gärna våra lokalredaktörer med tips och idéer om Historiska hus. I Högsby vänder du dig till vår lokalredaktör Erika Wiman Snäll på telefon 0491–273 55 eller mejl hogsby@ot.se. I Hultsfred kontaktar du hennes kollega Tommy Nilsson på 0495–153 41 eller tommy.nilsson@ot.se.
Farmoderns omvända klassresa – drivkraft till social revansch
Anita Svenssons farmors omvända klassresa fick stor påverkan på de efterföljande generationers målmedvetenhet. I boken om Elsa Svenssons liv skildrar hon kontrasterna mellan överflödets sötma och fattiglivets bistra vardag. Farmoderns sista egna bostad var på Tvetavägen 29 i Virserum.
Barometern-OT den 10 oktober 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
72 byggnader har försvunnit – men Fläskförrådet står kvar
Det i folkmun så kallade Fläskförrådet utgjorde en väsentlig del av soldaternas trivsel och vardag under flera decennier när Hultsfred var ett militärt centrum. Numera är den en av bara åtta byggnader som finns bevarade från den tiden. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 22 september 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Det röda torpet berättar en svensk soldathistoria
Det välbevarade soldattorpet Lund är ett av tiotusentals i landet som ruvar på mjuka och dramatiska berättelser från en tidsepok på över 200 år. Sammanlagt 20 indelta soldater tillbringade sin fredliga vardag här från Karl XI:s tid och framåt. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 9 september 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Barnamorden i Torehult – tragedin i torpet utanför Högsby
Långt inne i skogen, cirka en mil söder om Högsby, finns resterna av ett torp där en fruktansvärd händelse inträffade för 170 år sedan. Den 1 september 2021 berättade vi historien om det hemska som hände i den lilla torparstuga som kallades Torehult, i närheten av sjön Sinnern. Tre barn miste livet i ett rättsfall som blev omtalat när det skedde, men så här i efterhand är ganska bortglömt. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 1 september 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
I Triabo hade gårdarna plats för både fest och bröllop
Det finns inga bekvämligheter i huset, ingen toalett, inget modernt kök och inget rinnande vatten. Men på övervåningen finns en sal, en festvåning, som vittnar om gårdens storhetstid. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 29 juli 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
I Högsby radar apotekarna upp sig – på väggen
1881 var priset för blodiglar på apoteket i Högsby 35 öre styck, står det i en notis i ett exemplar av Oskarshamns-Tidningen från den tiden. I dag säljs det inga sådana produkter på apotek, men huset där apoteket fanns på blodiglarnas tid finns ännu kvar. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 16 juni 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Winell snålade inte när pampiga Rosa villan i Högsby byggdes
Rosa villan, Dr Vogels hus, Slottet – kärt barn har många namn. Det stora rosa huset på kullen vid norra delen av Storgatan i Högsby väcker nyfikenhet och beundran – och det har en brokig historia. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 2 juni 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
I Äshult här har adeln, militärer och andra slitit under århundraden
Många gårdar bär på sina dolda historier. Äshult utanför Virserum har nog fler än många andra att berätta. Här har släkter kommit och släkter gått, ända sedan mitten av 1600-talet. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 26 maj 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Fattighuset hamnade på en bergsknalle 1951 – och blev scoutgård
En slaskig vinterdag i början av förra seklet skulle den unge Emil Johansson testa om hans nya konfirmationsskor var vattentäta. Det slutade med att skorna brann upp i Emils hem, som var fattigstugan i Jämmerbo i Högsby kommun. Idag står huset på Trollberget. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 19 maj 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Oklart hur många år Virserums historiska pärla har på nacken
”Gamla posthuset” i Virserum kan vara det äldsta bevarade huset i samhället. Här är historien om det hus som från början var en frälsegård. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 5 maj 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
I Fågelfors finns ett hus där tiden nästan stått stilla
Karl XII var kung i Sverige, tonsättarna Bach och Vivaldi var bara pojkspolingar och Bellman skulle födas 40 år senare när den så kallade Sergeantbostaden vid hembygdsgården i Fågelfors byggdes. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 28 april 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Fröreda Storegård knyter samman Vasas dagar med nutid
På 1540-talet slog sig den första bonden ner i byn för bruka gården. Nästan 500 år senare är Fröreda Storegård hembygdsföreningens historiska guldklimp och ett av länets viktigaste byggnadsminnen. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 14 april 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Bergas stationshus har förändrats genom åren – men tågen går än
Berga stationshus ligger som ett slags arkitektonisk polkagris längs spåren mitt i byn. Här har tågen kommit och gått i 147 år, och fastigheten har inrymt allt från kaniner till en gardintokig stins. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 7 april 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Eldsjälarna vill blåsa nytt liv i Teaterladan
Edvard Persson har stått på dess scen, precis som Pojken med grodan i pannan, Ted Gärdestad, Agnostic Front och Elon Dahl. Numera lever Teaterladan i Hultsfred mera på sina legender men det finns en grupp entusiaster som har tagit upp kampen mot byggnadens långsamma sönderfall. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 31 mars 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Bakom gallret i Bötterum väntade fångar på sitt öde
Ett litet rött hus ligger längs riksväg 34 strax sydost om Bötterums hembygdsgård. Därinne har många människor suttit i väntan på rättegång. En av dem var en piga – som räddades undan ett hårt straff av självaste prästen. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 17 mars 2021 – här kan du läsa hela reportaget.
Tingshuset i Målilla har renoverats – men den historiska själen finns kvar
De fuktdrypande fängelsehålorna finns kvar, likaså klockan som ringde in till sittning och den stora samlingssalen där de anklagades öde avgjordes. En hel del av det gamla tingshusets själ finns bevarad ännu över 200 år efter att det byggdes. ✓ Publicerat i Barometern-OT den 10 mars 2021 – här kan du läsa hela reportaget.