Landshövdingen positiv till Högsbys satsningar

- Högsby kommun tar vara på sina förutsättningar, sade landshövding Sven Lindgren vid länsstyrelsens besök på måndagen.
Högsby • Publicerad 14 mars 2006
Länsrådet Ulf Färnhök, kommunalrådet Ewa Engdahl och landshövdingen Sven Lindgren gavs tillfälle att besöka Pronova Inredningar AB.
Länsrådet Ulf Färnhök, kommunalrådet Ewa Engdahl och landshövdingen Sven Lindgren gavs tillfälle att besöka Pronova Inredningar AB.Foto: Ingvar Gunnarson

Han tyckte det var ett lovvärt initiativ från kommunen att åka till en emigrantmässa i Holland nyligen för att få människor att flytta till Högsby och landshövdingen var även positiv till de satsningar kommunen gör för att utveckla Emån.

- Längs Emåns stränder kan det bli en rad inslag med kultur och rekreation. Jag vet hur väl detta slagit ut vid Göta Kanal

i Östergötland.

"Vi är på gång" Kommunalrådet Ewa Engdahl (c) gav tillsammans med några politiker och tjänstemän en allmän presentation av kommunen.

- Vi vill verkligen visa att vi är på gång. Det kan då handla om emigrantmässor, Emån och mycket annat. Rudaprojektet, som i princip är avslutat har kostat 65 miljoner kronor och visar hur man med framgång kan sanera tidigare industriområden. Från flera glasbruk blir det studiebesök i Ruda och vi hoppas att även det tidigare glasbruksområdet i Björkshult ska saneras, sade Ewa Engdahl.

Under måndagen gjordes studiebesök föst vid kafferosteriet, Uni Café i Ruda AB, där Nikos Pavlopoulos var guide och sedan vid Pronova Inredningar AB, där Thomas Hjertqvist visade runt och berättade om företaget.

Hjälp med ersättning Högsby har tagit emot cirka 200 kvotflyktingar, men har inte fått det ekonomiska stöd som förväntades från Integrationsverket.

- Vi ska försöka hjälpa Högsby så att Integrationsverket uppfyller sina avtal. Högsby har tagit emot väldigt många flyktingar och ska givetvis få den ersättning man har rätt till. Länsstyrelsen är förvisso en tillsynsmyndighet, men detta hindrar inte alls att vi ska hjälpa kommunerna när så behövs, påpekade Sven Lindgren.

Emåns förestående vårflod diskuterades också. Landshövdingen menade att Emån kan bli något av Smålands Nilen framöver.

- Vi har skaffat oss erfarenheter från stora händelser under senare år som tsunamin, stormen Gudrun och nu senast fågelinfluensan. Vi ska från länsstyrelsen göra vad vi kan för att hjälpa till, påpekade länsrådet Ulf Färnhök.

Jobb och inflyttning behövs Inte oväntat kom diskussionerna att handla om Högsbys negativa befolkningsutveckling och på den punkten var Sven Lindgren och Ulf Färnhök överens om att det behövs både nya jobb och inflyttning.

- Administrativa förändringar av gränserna löser däremot inte Högsbys problem. Däremot tror jag det är viktigt med samarbete över kommungränserna, ansåg Sven Lindgren.

- Vi skulle absolut inte tjäna på en ändrad kommunindelning och vi vill fortsätta att vara en egen kommun, sade Ewa Engdahl.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.