Julklapp till Kommunal

Lönerna är klara för medlemmarna i Kommunal Sektion 11.
Högsby • Publicerad 3 december 2005

Sammanlagt är det cirka 360 kommunalare, varav 74 med arbetstidsförkortning, som berörs.

De får den nya lönen retroaktivt och till jul. Egentligen skulle löneförhandlingarna varit klara redan i april månad. En stötesten och mycket besvärlig sådan har 3-3-systemet varit. Högsby kommun och Kommunal har haft vitt skilda åsikter i denna fråga, då kommunen har ansett att de som berörts av 3-3-systemet skulle gå upp från 32,25 veckotimmar till 37 timmar, medan Kommunal hävdat att detta var orimligt då kommunen har skrivit avtal med var och en av arbetstagarna.

­ Vi lyfte ut frågan om arbetstiden vid fredagens förhandlingar.

LO-TCO:s rättsjurister ska titta på frågan och deras bedömning kommer att bli vägledande, säger ombudsman Ulf Karlsson, Kommunal i Kalmar.

Företrädare för Sveriges kommuner och landsting samt Kommunalarbetareförbundet förhandlade i Stockholm.

­ Det var hur konstigt det än låter en lokal förhandling på central nivå. Vi gjorde upp och detta känns skönt för alla inblandade. Detta innebär att varje heltidsanställd får ett lönepåslag på 510 kronor i månaden.

Pengarna ska betalas ut till jul.

­ Detta måste vara en härlig julklapp för alla medlemmar i Kommunal. På nyåret ska vi börja förhandla om nästa års löner med den fasta målsättningen att de ska vara klara till den 31 mars, säger Ulf Karlsson.

Positionerna har länge varit låsta mellan parterna. Så sent som på onsdagen uttryckte kommunalrådet Ewa Engdahl en förhoppning om att förhandlingarna skulle sluta i samförstånd, vilket också blev fallet.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.