GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inställda tåg efter tågolyckan

Flera tåg ställs in på fredagen efter gårdagens olycka där ett tåg och en traktor med släp kolliderade, meddelar Trafikverket.
En ung man är misstänkt för vårdslöshet i trafik och Statens haverikommission ska inspektera platsen.
Högsby • Publicerad 12 oktober 2018
Olycksplatsen där ett tåg och en traktor med släp kolliderade.
Olycksplatsen där ett tåg och en traktor med släp kolliderade.Foto: Eva Bergquist Andersson

På torsdagskvällen kolliderade ett tåg och en traktor vid en obevakad tågövergång mellan Ruda och Högsby.

De mellan 30 och 40 passagerarna på tåget evakuerades med buss.

Tre personer – traktorföraren, lokföraren och en tågvärd – fördes till sjukhus.

På fredagsmorgonen hade landstinget i Kalmar län skadeuppgifter om två av de inblandade.

En man i 45-årsåldern och hemmahörande utanför Kalmar län uppges ha fått lindriga skador. Han är inlagd på vårdavdelning.

En ung man i tonåren hemmahörande i länet uppges också han ha fått lindriga skador. Han är emellertid inte inlagd på vårdavdelning.

Den unge mannen är misstänkt för brott. Kim Hild, presstalesperson i polisregion syd, berättar att en anmälan om vårdslöshet i trafik har upprättats.

– Det är ju någon som har brustit, annars händer i regel inte sådana olyckor. Det står inte i anmälan hur man har kommit fram till misstankarna, säger Kim Hild.

Olyckan orsakar störningar i tågtrafiken.

Trafikverket meddelar att tågen är inställda mellan Kalmar och Berga – och att vissa tåg även är inställda mellan Kalmar och Hultsfred, samt mellan Berga och Oskarshamn.

Bussar ersätter de inställda tågen.

Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, berättar att myndigheten alltid utreder den här typen av olyckor internt men att hon även fått besked om att Statens haverikommission ska inspektera platsen.

– Det gör att vi inte får röja platsen innan de har varit där och sett hur det ser ut, säger hon.

Enligt den första prognosen var tanken att tågtrafiken skulle komma igång igen vid 12-tiden på fredagen. Tiden flyttades senare fram till klockan 18.

Den som vill ha mer information om ersättningstrafik ombeds kontakta sitt tågbolag. Här uppdaterar KLT om trafikstörningar på deras avgångar.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.