Annons

Ingen oro för smitta bland äldre

Inga regler för restriktioner om besök på äldreboenden infördes under onsdagen varken nationellt eller i Högsby. Och läget är lugnt bland de äldre, säger enhetscheferna.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Högsby kommun • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 12 mars 2020
Inga restriktioner för besök på äldreboenden har kommit - än.
Inga restriktioner för besök på äldreboenden har kommit - än.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under eftermiddagens presskonferens med bland annat Folkhälsomyndigheten stod det klart att inga nationella restriktioner för besök vid äldreboenden införs även om det kan komma i ett senare skede enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Han sa också att det är upp till olika verksamheter ute i landet att själva bestämma och framför allt att föra dialog med anhöriga om att inte besöka äldreboenden i onödan och framför allt inte om man har några förkylningssymptom.

Flera kommuner i landet, bland annat i Borgholm, har ändå infört sådana. Men i Högsby har man inte beslutat om detta. Carina Svensson är enhetschef vid Dr Mobergers väg 10 A och B:

Annons

– Vi jobbar på enligt de direktiv vi fått och det handlar helt enkelt om att vara noga med handhygien, hosta och nysa i armvecket och annat som myndigheterna ger råd om. Man kan säga att det ju är så vi alltid jobbar. Från kommunen har vi enhetschefer fått utskick med rekommendationer om hur personalen ska jobba. Alla kommunanställda har också fått information via vårt intranät, och jag tycker det fungerar bra med informationen från kommunen, säger hon.

Dessutom berättar Carina Svensson att man fått order om att göra riskbedömningar i varje enskilt fall om någon medarbetare rest i något riskområde såsom Italien eller Österrike.

Någon stor oro bland de äldre har hon inte märkt av. Det har inte heller Rosita Bygeus, enhetschef inom hemtjänsten.

– Det klart att en viss oro kan finnas men inget som vi märker av direkt. Vi vet vad vi ska göra och fick tidigt instruktioner utskickat från kommunen, säger hon.

Anders Johansson, kommunchef, menar att Högsby kommun agerar som de flesta andra kommuner i landet genom att följa allmänna rekommendationer från Folkhälsomyndighet, region och länsstyrelse.

– Det finns en stor oro kring det här men vi utgår från myndigheternas råd, säger han.

Eva Bergquist AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons