Hotellen slipper osund konkurrens

Högsby Bostads AB har under flera år för en billig ersättning hyrt ut turistlägenheter under kortare perioder, alltså möblerade rum, men nu har detta upphört. Anledningen är att hotellägarna i kommunen ansett det vara en illojal konkurrens.
Högsby • Publicerad 3 november 2010
Nu är Stihna Johansson-Evertsson glad då hotellen i kommunen slipper konkurrensen från Högsby Bostads AB, då det gäller korttidsuthyrning av möblerade lägenheter.
Nu är Stihna Johansson-Evertsson glad då hotellen i kommunen slipper konkurrensen från Högsby Bostads AB, då det gäller korttidsuthyrning av möblerade lägenheter.Foto: Ingvar Gunnarsson

Det började med att Stihna Johansson-Evertsson, som driver Staby Gårdshotell, diskuterade denna problematik med Henrik Karlsson, en av de nya ägarna vid Värdshuset Emågården. Senare var hon även i kontakt med Pia Bom vid Värdshuset Bruksgården i Fågelfors.

– Vi tyckte det var osund konkurrens, då kommunägda Högsby Bostads AB hyrde ut en lägenhet för 150 kronor per dygn. Det är inte alls någon marknadsmässig prisnivå och sedan gäller det också för Högsby Bostads AB att ha de tillstånd, som krävs. I sammanhanget kan även nämnas att hotellens rumspriser i kommunen är förhållandevis låga, säger Stihna Evertsson-Johansson.

Hotellägarnas argument vägde tydligen tungt och de fick nästan omgående besked från Högsby Bostads AB att korttidsuthyrningen var ett avslutat kapitel.

– Vi tycker det var ett positivt beslut. Dessutom är det värdefullt att vi på Staby Gårdshotell har inlett ett samarbete med Värdshuset Emågården och tack vare detta har vi glädjande nog vid en del tillfällen på senare tid haft full beläggning på båda ställena.

Genom en ökad beläggning på hotellen kan det på sikt innebära ett så pass värdefullt tillskott att man rentav kan modernisera rummen.

– De olika bitarna börjar falla på plats och jag är nöjd med hur snabbt Högsby Bostads AB agerade samt att samarbetet kommit igång inom hotellnäringen, betonar Stihna Johansson-Evertsson.

Ordförande Lars Danlid i styrelsen för Högsby Bostads AB anser att uthyrningen av möblerade lägenheter några dygn åt gången inte alls var någon stor fråga.

– Vid vårt senaste styrelsemöte bestämde vi att omgående upphöra med denna verksamhet, som gäller så pass korta tider. Beträffande längre perioder ska vi undersöka vilket praxis, som gäller, men det är en helt annan historia, säger Lars Danlid.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.