Hon vill höja statusen bland blandrashundar

- Blandrashundar får inte diskrimineras, säger Vivian Nilsson, Fagerhult, som driver hundklubben Blandis.
Högsby • Publicerad 5 maj 2003

Nyligen har hon skrivit till jordbruksdepartementet med anledning av att en hundägare i Östergötland för drygt en månad sedan inte fick sin blandrashund höftledsröntgad av en veterinär.

Kritisk till kennelklubben

- Motiveringen var att det bara var en hund av blandras. Det kan inte vara djurskyddets mening att enbart renrasiga hundar som används i avel ska ha denna möjlighet. Jag är även kritisk till att Svenska kennelklubben tillåts ha registeransvar för hundägarregistret, säger Vivian Nilsson.

Sedan flera år kämpar hon för blandrashundarnas status, som hon anser ska höjas och förklarar att det förekommer att blandrashundar inte ges möjligheter att mentaltestas.

- När vi bodde i Skåne hade vår dotter, som då var i tonåren, fått en blandrashund, men hon fick inte ha med den hos den lokala brukshundklubben. Attityden mot henne och hennes hund är svårt att i ord beskriva, men båda blev hur som helst mobbade, säger hon.

Det var med anledning av detta som Vivian Nilsson bestämde sig för att starta hundklubben Blandis, som nu är inne på sitt tionde verksamhetsår.

Lyckade utställningar

- Gensvaret för blandrashundar har i alla fall blivit bättre. Inom kort ska jag för nionde året i rad genomföra en hundutställning i Stockholm med blandrashundar. De tidigare har varit mycket lyckade. Dessa hundägare är öppna och trevliga människor, som också är måna om andra hundar, säger hon.

Vid utställningar av blandrashundar ser man framför allt till att det rör sig om friska och sunda hundar.

- Jag tycker att det inte alls är samma konkurrenstänkande som vid traditionella hundutställningar. Min man och jag har fem hundar, varav tre är av blandras. Vi gör ingen skillnad på dessa hundar, säger Vivian Nilsson.

När det gäller framtiden har Vivian Nilsson gott om planer och den första utställningen av blandrashundar i bygden kommer att förläggas till Skälsbäck.

- Vi ska den 1 juni genomföra en utställning i Skälsbäcks skolmuseum och hoppas givetvis att många kommer att möta upp, säger Vivian Nilsson.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.