Högsbymordet ”klockrent hedersmord”

– Han mördades av ett enda skäl. Han blev kär i fel flicka, sade advokat Elisabeth Fritz om den döde 20-åringen när rättegången om mordet i Högsby i november förra året inleddes på onsdagen i Kalmar tingsrätt.
Högsby • Publicerad 22 mars 2006

Intresset var stort från både allmänhet och press.

Kammaråklagare Kjell Yngvesson sade att 20-åringen blev utsatt för mycket omfattande våld. Fritz, som företräder offrets mamma, talade om ett ”klockrent hedersmord” och konstaterade ett utdraget förlopp där offret fick lida och vanställdes som markering till de efterlevande.

Far, mor och son, nyss fyllda 18 år, i samma afghanska familj är åtalade för mord. Åklagaren hävdar att de tillsammans planlagt och genomfört dådet. Motivet ska ha varit att 20-åringen, också han från Afghanistan, hade en relation med familjens 16-åriga dotter.

Bränd med olja

Med flera bilder visade kriminaltekniker Roger Magnusson hur illa tilltygad 20-åringen blev. Han blev bränd med het olja, knivhuggen och slagen med ett trubbigt föremål. Ett finger har nästan huggits av när offret redan låg på golvet, hans skjorta verkar ha knäppts upp innan han fick två knivhugg i hjärttrakten och en bit av huvudsvålen är nästan borthuggen.

Sonen har tagit på sig skulden för dådet, men hävdar att 20-åringen dog till följd av ett bråk. Via sin advokat Helena Karlsson erkände sonen grov misshandel och vållande till annans död. Föräldrarna nekar till all inblandning.

De åtalade ser magra och tärda ut. Mamman, klädd i lång kappa och huvudduk, klarade inte att se bilderna på offrets vanställda kropp.

Avvisade planerat mord

Fadern, liksom sonen i fritidskläder, satt mestadels stelt med huvudet på sned och ett allvarligt ansiktsuttryck. Alla verkade lyssna uppmärksamt när allt som sades i rättssalen mening för mening tolkades till persiska.

Via sina försvarare avvisade alla de tilltalade allt tal om ett planerat mord. Pappans försvarsadvokat Klas Möllersten sade att familjen tar avstånd från hederstänkande.

Oavsett vad som föregått mellan 20-åringen och deras dotter, så har ingenting blivit bättre av att han mördades, sade Möllersten.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.