Högsby får 250 000 kronor till projekt om hedersvåld

Högsby kommun får drygt en kvarts miljon kronor i bidrag till ett projekt om hedersvåld. Det är nästan hälften av de pengar som fördelats till sex olika projekt i länet.
Högsby • Publicerad 25 mars 2006

Kommunen ansökte i februari om statsbidrag till att arbeta med förebyggande åtgärder för ungdomar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld.

En av orsakerna var mordet på Abbas Rezai, som är aktuellt nu i samband med rättegången som pågått i veckan, och en annan anledning är att Högsby kommun tagit emot flest flyktingar i förhållande till invånarantal i hela landet.

- Vi har fått många signaler om att invandrarungdomarna behöver prata om de här känsliga frågorna, och är mycket glada över att vi kan sätta i gång med projektet, säger Margareta Johansson som är chef för Individ- och familjeomsorgen i kommunen.

Tanken är att försöka skapa ett forum för invandrarungdomar för att hjälpa dem att våga prata om sina känslor och tankar i ämnet hedersrelaterat våld.

Men också att utbilda personal i kommunen som kommer i kontakt med hedersproblematiken, till exempel skolpersonal, socialtjänst och vårdpersonal.

- Vi har inte utformat projektet i detalj ännu, men i våra planer finns bland annat föreläsningar av olika experter inom ämnet i form av en konferens. Men viktigt är också att skapa en möjlighet för ungdomarna att

tala om det här, och tanken är att Amira Dolic, introduktionsassistent på SFI, ska arbeta halvtid med de kontakterna, berättar Margareta Johansson.

Amira Dolic kommer ursprungligen från Bosnien och har bott i Högsby kommun i 13 år. De senaste tre åren har hon arbetat med invandrare på SFI och hon jublade när hon fick beskedet om att länsstyrelsen beviljat bidrag till projektet.

- Det här behövs verkligen, jag ser fram mot att börja arbeta med ungdomarna, säger hon.

Hela projektet kostar 530 000 och kommunen får stå för hälften. En tidsram på ett och ett halvt år är satt, och tanken är att komma i gång så fort som möjligt.

- Vi får gå försiktigt fram i det här känsliga ämnet, och ser det som en seger bara vi får några få barn att våga öppna sig i dessa frågor. Om projektet slår väl ut fortsätter vi givetvis när de 18 månaderna gått, säger Margareta Johansson.

Det är regeringen som har tilldelat landets länsstyrelser totalt 34,5 miljoner kronor för stöd till insatser som riktar sig till ungdomar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.