Högsäsong på djurkliniken
Zelma, åtta månader blir inlämnad vid niotiden på morgonen av matte Gitte Almström.
- Jag vill inte ha några kattungar, säger hon innan hon vinkar åt sin katt och lämnar henne åt sitt öde.
Ödet innebär denna dag veterinär Charlotte Kristiansen och djursjukvårdarna Ida Franzén och Malin Asklander som genast tar hand om Zelma genom att ge henne ett par sprutor så hon somnar. Efter rakning och tvättning hamnar hon snart på operationsbordet där Charlotte Kristiansen befriar henne från livmoder och äggstockar. Ett trecentimeters snitt får räcka för det något pilliga ingreppet.
Stort område Under operationen småpratar vi om allt från semlor till hur det är att ta hand om ledsna djurägare som tvingas lämna in sina älsklingar för avlivning.
- Ämnet psykologi borde finnas på veterinärutbildningen, säger Charlotte Kristiansen och klipper av en äggstock.
Högsby djurklinik ligger sedan snart fem år tillbaka på Storgatan, och har ett stort upptagningsområde. Här utförs inte större ingrepp, och man har heller inte möjlighet att "lägga in" sina patienter utan skickar dem då till Läckeby eller Nybro djurkliniker som ingår
i samma koncern. Vanligast är vaccinationer, behandling mot rävskabb, öroninflammationer och lite kloklippningar på hundar. Och kastrering av katter, vilket man har en kampanj för varje år med något nedsatta priser.
- Vi ser många lösspringande vildkatter, särskilt på höstarna och tycker det är bra om man som kattägare tar sitt ansvar för att det inte ska bli en massa oönskade kattungar, säger Ida Franzén. Samma sak tycker Högsby kommuns miljökontor som hotat med att avliva lösspringande katter i järnvägsområdet nyligen. Men hittills har inga katter skjutits.
Svåra beslut Vi pratar vidare om hur det är att jobba på djurklinik, och någon berättar att det ibland är omöjligt att avliva ett djur som lämnas in. Det har hänt att någon i personalen i stället tagit hem djuret efter att ha frågat ägaren.
- Men jag själv har lovat mig att aldrig göra det, då får man väl ett helt zoo hemma, säger Charlotte Kristiansen och syr ihop Zelmas mage med stålstygn som ska tas bort om 12 dagar.
Zelma själv har sovit gott och lastas in i en uppvakningsbur för att piggna till ett par timmar innan matte kommer. Nästa katt för rakning är redan på gång och under förmiddagen räknar man med att befria åtta Högsbykatter från fortplantningsförmågan.