Han är järnaffären trogen

Veine Adolfsson, Högsby, är allt annat än en hoppjerka. Han har jobbat i Högsby järn och redskap under inte mindre än 50 år.
Högsby • Publicerad 23 maj 2003

- Jag trivs bra och har knappast haft några planer på att byta jobb. Får jag behålla hälsan blir jag kvar fram till pensioneringen julen 2005, säger Veine Adolfsson.

Cyklade ut med varor

Han hade inte ens fyllt 13 år då det var dags att börja i järnaffären.

- Jag fyllde 14 år några månader senare och cyklade ut med varor till kunderna. På den tiden ägde Eva Pettersson affären, medan Karl Johansson var affärsföreståndare.

Naturligtvis har mycket förändrats sedan 1953. Under de första åren fick Veine Adolfsson ofta åka ned till mejeriet, där han lämnade varor till mjölkbilarna, som sedan körde ut till en rad orter i kommunen.

- Numera är det mycket smidigare och lätthanterligt. Jag känner de allra flesta kunderna och det händer att jag pratar bort en stund då och då.

Idrottsintresserad

Sedan ungdomen har Veine Adolfsson varit mycket idrottsintresserad och var under många år framgångsrik fot-bollsmålvakt i Högsby IK.

- I början av 1960-talet ville IFK Karlshamn, som hade gått upp

i tvåan, att jag skulle lämna Högsby. Jag hade en del funderingar, men det stannade vid detta och inte heller föll jag från locktonerna från Mönsterås GIF, som ville värva mig när klubben var på väg uppåt i seriesystemet.

Utöver fotbollen har han spelat både bandy och handboll.

- Jag tycker fortfarande om att gå på fotboll, men frågan är om vi inte hade roligare förr. Fotbollen var nära nog helig och det stora samtalsämnet.

För Veine Adolfsson, som är född i Högsby, har det varit nära nog självklart att bli hembygden trogen och detta har han aldrig ångrat.

- Här finns det mesta och vill man åka någonstans ligger både Kalmar och Växjö inom en timmas bilresa.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.