Glasbruk nyinvigdes

Värmen både från den nya hyttan och den inre värmen från landshövding Sven Lindgren och många andra märktes tydligt på fredagen, då den nya glashyttan i Björkshult invigdes
Högsby • Publicerad 3 maj 2003
Landshövding Sven Lindgren vid invigningen av den nya glashyttan  i Björkshult. Foto: INGVAR GUNNARSSON
Landshövding Sven Lindgren vid invigningen av den nya glashyttan i Björkshult. Foto: INGVAR GUNNARSSONFoto: 

Det handlar om en utbildnings- och utvecklingshytta, som blivit möjlig tack vare projektet En Glasklar upplevelse.

- Jag har varit landshövding

i Kalmar län i ett år och har redan sett fler möjligheter än problem. I länet vet man också att det inte går att ordna särskilt mycket från Stockholm, utan

det gäller att ta egna initiativ som Peter Olsson har gjort här

i Björkshult, framhöll Sven Lindgren vid invigningen.

Sven Lindgren förklarade att En Glasklar upplevelse kan bli något stort och att många kan ges möjlighet att från grunden lära sig glashanteringen i Björkshult, där den nya hyttan även kan bli en turistattraktion.

- Tack vare eldsjälar här

i Björkshult kan glasbrukstraditioner föras vidare till nästa generation, sade Sven Lindgren.

Blommor till engagerade

Kommunalrådet Solweig Ekh från Högsby var glad en dag som denna och betonade att hon trodde på satsningen och passade även på att gratulera Peter Olsson. Vidare lyckönskade kommunalrådet Bo Bergman, Hultsfred, Hans Birgersgård, Högsby sparbanks näringslivsstiftelse, vd Anna-Karin Birgersgård för Tursim i glasriket AB, Ewa Engdahl, Smålandsgruppen FGH och Kjell Blomqvist, Högsby sparbank.

För Björkshults byalag uppvaktade Tuva Bojstedt-Pettersson med blommor till en rad personer, som är engagerade i projektet.

Gamla traditioner

Projektledaren Rune Hellquist talade först och sedan bjöds det på sång av årets Jenny Lind-stipendiat, Ulrika Mjörndahl, som är bördig från Grönskåra.

Glasnäringen i Björkshult har gamla traditioner och förre platschefen vid glasbruket, Ulf Ekblad, berättade initierat om dessa.

- Redan 1892 startades det första glasbruket och sedan dess har det hänt åtskilligt. När jag kom hit 1959 var det 120 personer anställda och vi hade en blomstrande verksamhet. Till följd av oljekrisen, konkurrensen av maskinglaset i Europa samt för få rationaliseringar kom glasbrukskrisen kom på 1970-talet, berättade Ulf Ekblad.

Denna kris nådde också Björkshult och i juni 1978 lades bruket ned och Ulf Ekblad är glad över den nystart som nu sker.

Stor utmaning

Glashyttan i Björkshult köptes 1989 av Peter Olsson, som sedan rev ut allt som hade med glashanteringen att göra.

- Nu i efterhand visade det sig vara fel. Jag som är född och uppvuxen här har många minnen förknippade med bruket. Det känns härligt att vi kommit så här långt, vilket också är en stor utmaning, men jag hade aldrig lyckats utan engagemang från en rad personer, sade Peter Olsson.

Proejktledaren Rune Hellquist anser att Peter Olsson är både innovatör och konstruktör, men han påpekade även att en rad andra som Smålandsgruppen, Högsby sparbank, regionfönbundet, Högsby kommun och arbetsförmedlingen dragit sina strån till stacken.

Själbärande projekt

Mitt under invigningen dök Birger Axelsson upp, som agerade glasbruksluffare och hann med några dikter av sin favoritskald Pälle Näver.

- Vi tror på framtiden och om några år är det meningen att glasbruket ska vara ett självbärande projekt. Vår verksamhet kommer framför allt att vara inriktad på utbildning för exempelvis glasblåsare och designers sammanfattade proejktledaren Rune Hellquist denna historiska dag i glasbruksidyllen Björkshult.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.