Gäststugor ska bort omgående

En fastighetsägare i Högsby kommun har uppfört två gäststugor utan bygglov, vilka måste tas bort mot vite på 10 000 kronor per månad tills de är flyttade.
Högsby • Publicerad 5 juli 2012

I efterhand kom en bygglovsansökan in och för drygt en månad sedan lämnade ett ombud för fastighetsägaren in en skrivelse med önskemål att få mer tid till att flytta de båda stugorna.

På den aktuella fastigheten har dessa båda byggnader uppförts så pass långt ifrån bostadshuset att det krävs en bygglovsprövning och dessutom är en gäststuga placerad på ett strandskyddat område.

I februari besklutade myndighetsnämnden att förelägga fastighetsägaren mot ett vite om 10 000 kronor per månad om denne inte tar bort de båda byggnaderna och återställer marken inom två månader.

Eftersom beslutet överklagades tog myndighetsnämnden upp ärendet åter vid senaste sammanträdet, vilket innebär att vitesföreläggandet står kvar och också kommer att träda i kraft.

Vid senaste sammanträdet ansåg myndighetsnämnden att det är för lite med endast 1,5 tjänst på miljökontoret och begär av budgetberedningen en nöd-vändig utökning med en halvtid för att komma upp två heltidstjänster. Förslaget att fastställa timavgiften till 700 kronor för miljökontorets verksamhet godkändes och detta gäller inom miljöbalkens och livsmedelslagens områden.

Myndighetsnämnden får ansvaret för tillsynen av läkemedels-, tobaks- och folkölsförsäljningen. Avgiften blir densamma som vid livsmedelstillsynen.

På en fastighet i Ruda har det förekommit miljöfarlig verksamhet.

Situationen har förbättrats, men det skrot och de tre minibussar, som finns där måste tas bort senast till den 30 september.

I Ekenäs, Högsby ska ett vindkraftverk uppföras, som får en totalhöjd på cirka 30 meter. Under förutsättning att vissa villkor uppfylls har bygglovet beviljats.

Dessutom har myndighetsnämnden beviljat bygglov för tillbyggnad av en carport i Ruda.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.