Friande av socialchef överklagas inte

- Jag delar inte tingsrättens domskäl, men jag tänker inte överklaga.
Högsby • Publicerad 21 december 2005

Det förklarade kammaråklagaren Thomas Hagman på tisdagen med anledning av Kalmar tingsrätts dom på måndagen, då socialchefen Stellan Lindeberg i Högsby kommun helt friades från misstankarna att ha fuskat med statistikuppgifter till SCB.

Tingsrätten konstaterade att uppgifterna, som lämnades 2002, var felaktiga men att en handläggare vid socialkontoret varit ansvarig för lämnandet. De felaktiga uppgifterna gjorde sedan att kommunen fick 2,2 miljoner kronor i statligt bidrag 2004.

"Onödig rättegång" Enligt Stellan Lindebergs försvarare, Lena Svenaeus, förbundsjurist i Akademikerförbundet SSR, genomfördes i Oskarshamn "en helt onödig rättegång på grund av en okunnig åklagare". Men det är en kritik som Thomas Hagman inte tar så hårt på.

- Jag vet av erfarenhet att just förbundsjurister är väldigt enögda, säger han och ler lite, men vill i övrigt inte bemöta hennes kritik.

Trots att Thomas Hagman nu inte tänker att överklaga domen håller han inte med tingsrätten när det gäller domskälen till den friande domen.

"Chefens ansvar" - Jag anser fortfarande att det är socialchefen som burit ansvaret för uppgifterna till SCB.

I målet har klart framkommit att han 2002 ingrep när handläggaren påpekade felaktigheterna i statistikuppgifterna. Och i och med att han ingriper är det han som tar ansvaret som överordnad.

Däremot är han mer tveksam till om socialchefen verkligen har haft något uppsåt i sitt agerande.

- Kanske det ändå är så att han inte har haft det, säger Thomas Hagman.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.