Fortsatt ovisshet om makten i kommunen

Maktfrågan i Högsby kommun är het och nu förklarar S, MP och V att det fortfarande är helt otänkbart för detta block med 19 mandat att samarbeta med SD.
Högsby • Publicerad 23 oktober 2010

Av fredagens artikel i Barometern-OT framgick att Sverigesdemokraterna ännu inte har valt sida.

– I vårt block förs inga förhandlingar med SD. Vi har nu 19 mandat, medan den borgerliga alliansen har 18, varför vi är störst, säger Jonas Erlandsson (S).

Av de 41 mandaten har SD fått fyra och frågan är vart dessa går?

– Vi vill ha svar från alliansen om man för diskussioner med SD och kommer man att föra fram en egen kandidat och hoppas på stöd från SD? Vi hade aldrig ställt upp med en kandidat om vi varit i minoritet.

Enligt Jonas Erlandsson (S) och Gunilla Schollin-Borg (MP) har kommunen inte råd med bitterhet och avund. Ska det bli en utveckling krävs uppoffringar över blockgränserna.

– Vi kommer inte att ta aktivt stöd av SD, men är villiga att göra upp med något eller några av allianspartierna. Allt annat betraktar vi som att SD:s "bruna" politik kommer att styra och färga av sig på varje parti, som är berett till samarbete med SD, säger de båda.

Kommunalrådet Ingemar Svanström (C) förklarar att de borgerliga blocket står kvar vid det tidigare beslutet att inte samarbeta med SD.

– Vi kommer däremot att föra fram egna kandidater när de olika uppdragen ska fördelas och hur det sedan går avgör kommunfullmäktige, säger han.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.