Förhoppningar ställs på ny driftoperatör

- Vi har fortsatt förhandlingarna med Kapelludden AB, som mycket väl kan bli ny driftoperatör vid Mötesplats Högsby, säger kommunens kanslichef Bo Johansson
Högsby • Publicerad 10 januari 2003

Nyligen har Serco Service hoppat av som tilltänkt driftoperatör. I torsdagstidningen förklarade Jonas Erlandsson (s), som ingår i kommunstyrelsen att det ser mörkare ut än tidigare vad gäller den tänkta storsatsningen på 75 miljoner kronor på mötesplatsen, som för övrigt ska avgöras i kommunfullmäktige den 23 januari.

- Vi hade fortsatta förhandlingar på torsdagen med Kapelludden AB, som driver en liknande anläggning på Öland. Serco Service såg förmodligen att det inte fanns tillräckligt stora vinstmöjligheter med mötesplatsen. Jag tror att det kan bli rentav bättre med Kapelludden, som mer kan ses som en lokal entreprenör, om nu bara förhandlingarna går i lås.

Om så inte blir fallet finns det andra, som är beredda att gå in enligt Bo Johansson, som fortfarande tror att det finns förutsättningar för mötesplatsen.

- Framför allt är det viktigt att kommunfullmäktige ger signaler hur det ska bli i fortsättningen. Något anser jag att det måste bli, men som alltid är det till syvende och sist politikerna som avgör.

Mötesplats Högsby kan maximalt kosta 75 miljoner kronor. Förutsatt att beslutet tas under denna månad får man EU-bidrag på 13,3 miljoner kronor.

- Ett tak har satts på 75 miljoner kronor. Skulle kostnaderna stiga tar NCC på sig dessa. Om det blir billigare finns ett avtal, som går ut på att NCC och Högsby kommun delar på denna vinst eller vad man ska kalla det för.

Från början var det tänkt att placera Mötesplats Högsby vid Odensvi och då skulle även ett ridhus ingå. När det sedan blev en ändring och en lokalisering till Lanhagen föll ridhuset bort.

- Nu har NCC lovat ställa upp med insatser för 400 000 kronor till ett ridhus vid Odensvi, vilket givetvis är något som Högsby hästsportklubb bör tilltalas av.

Givetvis återstår fortfarande en del att lösa och mötesplatsen ska diskuteras i kommunstyrelsen redan på tisdag.

- Däremot bör begreppen har klarnat till den 23 januari och kommunfullmäktiges sammanträde. Bara fullmäktige säger sitt så kan man väl sedan jobba vidare med mötesplatsen, om nu en majoritet är inne på den linjen.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.