Farthinder blir oväntat kvar

Det farthinder som varit omdiskuterat på Kyrkogatan i Högsby blir oväntat kvar. Dessutom reserverade sig ordförande Roland Waern (M) mot beslutet.
Högsby • Publicerad 15 januari 2013

Förbundsdirektion vid Östra Smålands Kommunalteknikerförbund Hultsfred-Högsby tog detta något oväntade beslut vid måndagens sammanträde. Alltså gick förbundsdirektionen emot det förslag, som gatuavdelningen hade tagit fram. Farthindret har funnits sedan 2007 och har gång efter annan varit föremål för diskussioner. Klagomål över placeringen och att den här åtgärden har varit onödig har framförts samtidigt som andra har ansett att farthindret ska vara kvar.

Vid förbundsdirektionens sammanträde fanns det två förslag, nämligen gatuavdelningens, som alltså innebar att farthindret skulle tas bort med det snaraste samt ett annat från ledamoten Gunilla Schollin-Borg, Högsby (MP), som ville att det skulle vara kvar.

Efter en lång debatt i ärendet blev det till slut votering. Inför den bestämdes att även ledamöterna från Hultsfred skulle delta, då det var en fråga som på sitt sätt berörde även dem enligt ordförande Roland Waern (M).

Voteringen innebar att Gunilla Schollins förslag segrade med 5–2. Det var endast Mikael Jonnerby (C) och Roland Waern (M), båda från Högsby, som ansåg att farthindret skulle tas bort.

– Jag reserverade mig mot beslutet, då jag hade fått uppfattningen i kommunfullmäktige att en majoritet där tyckte att farthindret borde tas bort. Det var endast jag som framförde en reservation och visst kan det förefalla egendomligt att jag gör det som ordförande, men den här gången ansåg jag det vara motiverat, säger Roland Waern (M).

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.