"Det har inget med heder att göra"

Sonen i den mordanklagade Högsbyfamiljen viker inte en tum. Det är han som ensam bär ansvaret för att Abbas Rezais död.
- Det har inget med heder att göra, säger han.
Högsby • Publicerad 28 mars 2006

På måndagen fortsatte rättegången i Kalmar tingsrätt med förhör av mamman och den 18-årige sonen.

Förhandlingen inleddes med den filmade rekonstruktion som polisen gjort med mamman på brottsplatsen. Därefter blev hon hårt ansatt av frågor från såväl åklagare Kjell Yngvesson som målsägandebiträdet Elisabeth Fritz. Mycket kom att handla om de brännliknande skador hon vid gripandet hade på ena handen och armen.

Brände sig vid bakning Skadorna har tidigare förklarats med att hon fick dessa i samband med att hon gick mellan sonen och Abbas Rezai när de bråkade. Något som enligt polisens expertis är omöjligt. Under måndagens förhör hade hon en annan förklaring om uppkomsten.

- Jag brände mig på plattan när jag bakade bröd på morgonen, uppgav hon på en direkt fråga.

Enligt polisens tekniker och obduktionsresultatet brändes Abbas Rezai vid två tillfällen. Dels när olja slängdes på honom, dels när olja hälldes i hans mun. Av mammans skador drar åklagaren slutsatsen att hon funnits med när dådet utfördes. Men detta tillbakavisar hon alltså.

På en del punkter skiljer sig kvinnans uppgifter för vad pappan och sonen tidigare uppgett. De har bland annat berättat att hon fanns i hallen när Abbas Rezai fick de dödande huggen. Enligt henne själv befann hon sig i grannlägenheten och fick vetskap om hans död först när familjen dagen efter kom till Danmark.

Ansåg att dottern var lurad Den utbredda uppfattningen är att det som hände i Högsby i november var ett så kallat hedersmord. Att den 16-åriga dotterns förhållande med en fyra år äldre man utan föräldrarnas samtycke ledde fram till dådet. Men enligt mamman lever inte familjen efter sådana lagar.

Däremot framkom att hon ansåg att dottern blivit lurad, vilseledd och tvingad att lämna hemmet. En bild föreställande den leende dotter tillsammans med en lika glad Abbas Rezai som advokat Elisabeth Fritz visade upp i rätten gav dock ett annat intryck. Paret såg närmast lyckligt ut där de satt i soffan.

Inga ångerkänslor Den 18-årige sonen har under hela rättegången knappt rört en min utan bara enträget tuggat tuggummi och tittat sig omkring.

Inte ens när det blev hans tur att redogöra för det allvarliga brott han gjorts sig skyldig till visade han några känslor eller något som tyder på ånger. Hans personliga gestalt ger vid en ytlig betraktelse inte den minsta antydan om vad han egentligen känner inför det faktum att han dödat en annan människa.

- Jag ville inte döda. Det bara hände och det går inte att vrida tillbaka tiden, sade han.

Inte ens när han skulle förklara hur det kom sig att han fick så lite blod på sina kläder såg han speciellt berörd ut.

- Om kniven går in djupt sprutar det inte så mycket, förklarade den mordmisstänkte 18-åringen sakligt.

Trots flera frågor vidhöll han bestämt att det var han ensam som dödade Abbas Rezai och att det inte var något han planerat.

Illa bemött av Abbas Rezai I stället ska det hela börjat med att han blivit illa bemött av Abbas Rezai som sedan knuffat till honom ett par gånger och måttat ett antal sparkar. Det ska alltså vara detta som ledde fram till ett utskiljningslöst våld där såväl het olja, basebollträ, spetsigt verktyg och en stor kniv kom till användning.

Polis och åklagare är övertygad om att 18-åringen skyddar flera av sina familjemedlemmar och att det inte var frågan om en gärning utförd av en person. Det är denna tes riktighet som de ska försöka övertyga rätten om under de följande rättegångsdagarna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.