"Det finns inga vinnare efter fullmäktiges beslut"

Fullmäktiges ja till Mötesplats Högsby har självklart blivit det dominerade samtalsämnet i kommunen de senaste dagarna.
Högsby • Publicerad 27 januari 2003

Medan anhängarna jublar över beslutet smider motståndarna planer på hur projektet ska kunna stoppas trots att fullmäktige sagt ja.

Mötesplatsen kommer säkert också att dominera den politiska agendan för lång tid framöver.

Även bland kommuninvånarna lär frågan diskuteras flitigt.

Motståndare från start

Katarina Larsson, som initierade kravet på en folkomröstning och som varit motståndare till projektet sedan det presenterades för drygt ett år sedan, tillhör de som hoppas att Mötesplatsen aldrig blir verklighet.

- Det finns inga vinnare efter fullmäktiges beslut. Alla är som jag ser det förlorare om planerna fullföljs. Nu får vi i och för sig se vad som händer och det är inte alls säkert att projektet blir av. Vi vet till exempel inte vad länsstyrelsen säger när man ska pröva lämpligheten i att bygga den här anläggningen i Lanhagen. Det handlar om ett mycket skyddsvärt område och jag är inte alls säker på att länsstyrelsen säger ja, säger Katarina Larsson som inte döljer sin besvikelse över att centerpartisten Bengt-Åke Lundin gick emot sitt parti och röstade för projektet.

- Är man med i ett parti gör man inte på det här sättet i en stor och viktig fråga. Då ska man ställa upp på partiets linje. Nu gjorde inte Lundin det och det är bara att beklaga, säger Katarina Larsson som tycker att det stöd som hon och de övriga som drev kravet på en folkomröstning fått visar att deras kamp inte varit förgäves.

- Vi fick in mer än 500 namnunderskrifter från hela kommunen. Det visar att många ansåg att frågan skulle ha avgjorts först efter en folkomröstning, säger hon.

Kampen fortsätter

Vad händer härnäst - kommer du och de andra att ge upp motståndet mot projektet?

- Nej, det gör vi inte. Det krävs fortfarande flera beslut innan bygget kan starta och vi får avvakta och se vad som händer. Det har redan talats om att beslutet ska överklagas och det känns som att sista ordet inte är sagt i den här frågan.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.