De som tyar tills det töar

Ett engagemang som går utöver det mesta är räddningen för att Högsby kommun ska kunna klara av snöröjningen
Högsby • Publicerad 4 januari 2002
Kommunalarbetarna Ingemar Danielsson och Joakim Karlsson har fått slita hårt med snöröjningen de senaste dagarna.Foto: Ingvar Gunnarsson
Kommunalarbetarna Ingemar Danielsson och Joakim Karlsson har fått slita hårt med snöröjningen de senaste dagarna.Foto: Ingvar GunnarssonFoto: 

I takt med de kommunala besparingarna har antalet kommunalarbetare blivit färre. Under exempelvis jul- och nyårshelgerna hade två man jour. Övriga var lediga, men för den skull beredda att ställa upp om så var nödvändigt, vilket det visade sig vara.

- Det kan förefalla egendomligt i dessa tider men kommunens snöröjning bedrivs faktiskt delvis på ideell basis. Hela styrkan på tiotalet personer, som har hand om fordon, har i praktiken bakjour utan ersättning. De får först betalt när det är dags att rycka ut, berättar arbetsledare Conny Axelsson.

Jobbiga helger

Liksom kollegan Kenneth Bojstedt är han djupt imponerad och framför allt tacksam över detta engagemang.

- Våra kommunalarbetare meddelar till och med om de ska åka bort, även om de inte har jour. Detta känner förmodligen inte allmänheten till.

Det var varit några riktigt jobbiga helger för kommunens snöröjare. Totalt finns 40 enheter inkluderat de inhyrda entreprenörerna.

- Vi har haft fullt upp under jul och nyår. Jag tror knappast vi hade orkat med ytterligare snö. Nu håller vi som bäst på att sanda och fylla upp våra sandförråd, säger Ingemar Danielsson med instämmande av kollegan Joakim Karlsson.

Tidig morgon

När det snöade som mest var de båda två, liksom flera andra, i gång redan i arla morgonstund.

- Vi har ett antal parkeringplatser och en del annat att röja, men det ska vi nog snart vara klara med, säger Joakim Karlsson.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.