Dagverksamhet blir av med lokal

Dagverksamheten i Fågelfors har ingen lokal längre. Besvikelsen är stor bland de berörda pensionärerna som inte vill delta i en liknande verksamhet i Högsby.
Högsby • Publicerad 21 juni 2012
Under den avslutande träffen i Fågelfors deltog Viola Danielsson, Ella Engdahl, Vanda Johansson, Siv Pettersson, Aina Boston, Eira Axelsson, Chatrin Gustafsson och Sina Bogren.Ffoto: Ingvar Gunnarsson
Under den avslutande träffen i Fågelfors deltog Viola Danielsson, Ella Engdahl, Vanda Johansson, Siv Pettersson, Aina Boston, Eira Axelsson, Chatrin Gustafsson och Sina Bogren.Ffoto: Ingvar GunnarssonFoto: Ingvar Gunnarsson

På onsdagen hölls finalträffen i Ugglans lokaler, där all verksamhet ska upphöra senast den 3 augusti.

– Det känns fruktansvärt och jag kan inte gå med på någon flyttning av dagverksamheten till Högsby och förstår inte varför allt ska vara där. Vi behöver få en del av kommunen här i det vackra Fågelfors. Jag kan inte acceptera beslutet, säger Aina Boston, en av besökarna.

På samma linje är hennes väninna Viola Danielsson.

– Nog är det här olyckligt och känns inte alls bra, påpekar hon.

Under onsdagen var verksamhetschef Britt Karlsson och enhetschef Chatrin Gustafsson, båda från Högsby kommun, på besök vid den avslutande träffen för dagverksamheten.

– All verksamhet i Ugglan är uppsagd och i dagsläget har vi inte någon lokal i Fågelfors som är lämplig för verksamheten. Däremot kan vi erbjuda pensionärerna i Fågelfors att vara med på Kvillgården i Högs­- by, men jag förstår att det knappast är något populärt alternativ för dem som bor här, säger verksamhetschef Britt Karlsson.

Under sex år har en grupp pensionärer träffats en gång i veckan för denna dagverksamhet som under åren har vuxit i popularitet.

– Det här är jättetråkigt och jag förstår att pensionärerna är besvikna. Och det ser inte ljust ut för framtiden, säger Siv Pettersson, som har haft ansvaret.

Under dessa år har Eira Axelsson, Grönskåra ställt upp på frivillig basis, men kommer nu att sluta då inget talar för en fortsatt verksamhet i Fågelfors.

Fågelfors samhällsförening har hyrt Ugglan av Högsby kommun, där det tidigare var förskola, men föreningen klarade inte av driftskostnaderna. Ett årligt kommunalt bidrag på 77?900 kronor hade behövts, vilket både utbildningsutskottet och kommunstyrelsen ansåg vara för mycket. I stället ska kommunen sälja Ugglan, vilket har skapat en stor irritation i Fågelfors samhällsförening.

Ingvar Gunarsson

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.